Bufirsatkacmaz.com pazaryeri sitemize üye olmak için sitenin sağ üst köşesinde bulunan “Üye Ol” butonuna basarak açılacak olan formda gerekli bilgileri doldurarak üye olabilirsiniz.

Üyelik bilgilerinizi Üyelik panelinizdeki "Profilim" menüsü altında "Üyelik Bilgilerim" bölümünden değiştirebilirsiniz.

1. Alışveriş Öncesi

Alışveriş yapmadan önce satıcının ürünleri hakkında bilgi almak veya ürünle ilgili renk, beden vb. tercihlerinizi satıcıya iletmek için, satıcının dükkan sayfasında bulunan "Dükkana Soru Sor" bölümünü kullanabilirsiniz. Dükkana soru sor bölümü ile satıcıya mesaj gönderebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Gönderdiğiniz mesajları ve satıcıdan gelen cevapları, Üyelik panelinizdeki Mesaj Kutum bölümünden takip edebilirsiniz.

2. Alışveriş Sonrası

Alışverişiniz gerçekleştirdikten sonra siparişiniz ile ilgili bilgi almak için satıcının dükkan sayasında bulunan "Dükkana Soru Sor" bölümünü veya Mesafeli Satış Sözleşmesinde bulunan iletişim bilgilerini kullanarak satıcıya ulaşabilirsiniz.

Satın almak istediğiniz ürün veya ürünlerin kredi kartınız ile güvenle ödemesini gerçekleştirebilirsiniz . Bunun haricinde Havale/EFT, kapıda ödeme vb. ödeme seçenekleri bulunmamaktadır.

Sitemizden kredi kartı ile alacağınız tüm ürünlerinde tek çekim ve 3 aya kadar vade farksız ödeme seçenekleri bulunmaktadır.

* Taksit seçenekleri kredi kartınızın bankasına göre değişiklik gösterebilir.

Bufirsatkacmaz.com, sahip olduğu Geotrust SSL güvenlik sertifikası ile size güvenli bir alışveriş ortamı sağlar

Bufirsatkacmaz.com kredi kartı numara ve şifrelerinizi kayıt etmez, saklamaz. Sitemizde her sipariş oluşturma aşamasında kart bilgilerinizi yeniden girmeniz gerekmektedir.

Dilerseniz ödeme aşamasında 3D Secure özelliğini kullanarak güvenliğinizi dahada arttırabilirsiniz.

Ürün Satın Almadan Önce

Ürünü satın almadan önce ürün sayfalarındaki "Kargo & İade" bölümünü kontrol edebilirsiniz.

Satıcının ürününe ait kargo bilgisi bölümünden ürünün ne zaman kargolanacağını, kargo masrafının kime ait olduğunu ve hangi kargo firması ile gönderileceği gibi bilgileri öğrenebilirsiniz.

 

Satıcı İle İletişim Kurun

Ürün sayfasındaki bilgiler yeterli değilse, satıcının dükkan sayfasına giderek "Dükkana Soru Sor" bölümünü kullanarak ürün satıcısına ürün özellikleri ve kargo süreci hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

 

Adres Bilgilerinizin Doğruluğunu Kontrol Edin

Satın alacağınız ürün veya ürünlerin adresinize zamanında ulaşması için adres ve irtibat bilgilerinizin doğru olduğundan emin olun. Mahalle, cadde, sokak, apartman ve kapı numaralarını eksiksiz yazmanızı tavsiye ederiz.

Adres ve irtibat bilgilerinizi girmek veya güncellemek için Hesabım/Profilim/Adres Bilgilerim sayfanızı kullanabilirsiniz.

Önemli Not: Ürün veya ürünleri satın aldıktan sonra adresinizi değiştirmek isterseniz, yeni adresinizi satıcıya mesaj göndererek bildirebilirsiniz.

Ürün Satın Aldıktan Sonra

Ürün veya ürünler sipariş verdikten sonra, ödeme tarihinden itibaren satıcı, ürün sayfasında "Kargo & İade" bölümünde yazan süre içerisinde ürünü size gönderir ve kargo bilgilerini sisteme tanımlar.

- Kargonuzu Takip Edin

Hesabım/Profilim/Siparişlerim sayfanızdaki "Durum" stünundan siparişinizin durumu ve kargo bilgisini görebilirsiniz.

- Ürünü Onaylayın

Ürün kargolandıktan sonra onay vermeniz için 3 iş günü süreniz vardır. Kargoyu teslim aldığınızda ürünü kontrol ederek "Onay Ver" butonu ile onay verebilirsiniz.

- Sorun Bildirin ve Onay Sürecini Uzatın

3 iş günü sonunda ürün halen size ulaşmadıysa veya üründe kusur varsa "Sorun Bildir" butonuna tıklayınınız. Açılacak olan sorun bildirme formuna yaşadığınız sorun hakkında bilgi giriniz. Sorun hem bize hemde satıcıya çözüm için ulaşacaktır. Sorun çözümlenene kadar sipariş onaya kapalı olacaktır.

- Satıcı İle İletişim Kurun

Satıcı, kargo bilgilerini eksik veya hatalı girerse satıcıdan doğru kargo bilgilerini mesaj yolu ile veya "Sorun Bildir" bölümünü kullanarak ulaşabilirsiniz.

Bu Fırsat Kaçmaz ürün veya hizmet alıp satmamaktadır. Sadece alıcı ile satıcı arasında aracı olmaktadır. Bu yüzden Bu Fırsat Kaçmaz ürün veya hizmet alıp satmadığı için alıcılara KDV faturası kesemez.

Bu Fırsat Kaçmaz, yegane gelir kaynağı olan satış komisyonlarıdır. Bu komisyonlar satıcıdan tahsil edilmekte olup, sadece bu komisyon tutarında İşletmelere fatura kesmektedir.

İşletmeler tarafından faturası tarafınıza ulaşmayan işlemleri tarafımıza bildirebilirsiniz.

Bufirsatkacmaz.com pazaryeri sitesine dükkan açmak için öncelikle üye olmanız gerekmektedir. Sağ üst köşede bulunan “Üye Ol” butonuna basarak açılacak olan formda gerekli bilgileri doldurarak üye olabilirsiniz.

Üye olduktan sonra aktif olacak üyelik panelinizden "Dükkan Aç" bölümünden dükkan başvurusu yapabilirsiniz. Başvurunuz sonrası Bufirsatkacmaz.com editörleri dükkan onayı için sizinle iletişime geçeceklerdir.

Üyelik ve Dükkan bilgilerinizi panelinizdeki "Profilim" menüsü altında "Üyelik Bilgilerim" veya "Dükkan Bilgilerim" sekmeleri bölümünden değiştirebilirsiniz.

Dükkan bilgilerinizde yapacağınız değişiklikler sonrası dükkanınız onayı otomatik olarak kaldırılacaktır. En kısa sürede editörlerimiz yeni dükkan bilgilerinizin uygunluğunu kontrol ederek dükkanınıza tekrar onay vereceklerdir.

Satıcılar alıcılara mesaj göndermek için öncelikle o alıcının kendisi ile daha önce iletişime geçmiş olması gerekmektedir. Bu sayede dükkan panelinizdeki “Mesaj Kutum” bölümünü kullanarak iletişim kurabilirsiniz.

Bufirsatkacmaz.com' da tasarımlarınızın satışını gerçekleştirmek için dükkan açtınız ve panelinizden ürün listelemesi yapacaksınız. Fırsat Hizmetlerinizi alıcılarla buluşturmak Bufirsatkacmaz reklam ve pazarlama stratejisinin bir parçasıdır. Alıcıların ürünlerinizi satın almaya karar vermesi ise daha çok sizin sattığınız ürünü nasıl sunduğunuzla ilgili olabilmektedir. E-ticaret ortamında ideal ürün listeleme hakkında aşağıdaki tavsiyelerimizi dikkate alarak satış potansiyelinizi arttırabilirsiniz;

1-) Ürün adını belirleyici oluşturun: Satmak istediğiniz tasarım ürününüzün adı ile alıcıların hem site içi hemde arama motoru aramalarında kolayca ürününüze ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için her ürününüze özgün ve tüm özelliklerini içerecek şekilde isim vermeniz yeterlidir.

Örneğin farklı renklerde broş tasarlıyorsunuz. En büyük yapılan hatalardan birisi her bir broş ürünü için "Broş 1", "Broş 2", "Broş 3" tipinde isimler verilmesidir. Örneğin ürünlerinize şu şekilde isimler verirseniz;

Kırmızı Renkli El Yapımı Yaka Broş

Pembe Renkli Tasarım Yaka Broş

hem site içi hemde arama motoru sonuçlarında alıcıların ürününüze ulaşma olasılığı çok daha yüksek olacaktır!

2-) Ürününüze detaylı açıklamalar yazın: Ürününüze ait ne kadar çok detaylı açıklama yaparsanız, hem alıcıların istedikleri ürün olup olmadığı konusunda tatmin edecek hemde iade olasılığını düşürmüş olacaktır. Ürünüzün açıklamalarında kullandığınız malzeme, işçilik, boyut gibi detayları belirtmeyi unutmayınız.

3-) Detaylı ana ve ek görseller kullanın: Ürününüzün satış olasılığını arttıracak en önemli faktör görsellerdir. Siz tasarımcısınız ve satış hedefi ile bu yola çıktınız. Ürününüze ait birden çok farklı açı ve derinlikte fotoğraflama yaparak görseller üretin. Ürettiğiniz görselleri imkanınız var ise sadece ürününüzü ön plana çıkartacak şekilde temizleyip kırpabilirsiniz.

Doğru görsel kullanımının satış potansiyelinize doğrudan etki yapacağını asla unutmayın. Kötü ve özensiz görseller ile satışa çıkan bir ürünün satış olasılığı çok düşüktür.

Türkiye Cumhuriyeti vergi sistemi ve uygulamalarına göre kullanıcıların, Bufirsatkacmaz.com'da gerçekleştirdikleri işlemler sonucunda vergisel yükümlülükleri doğabilmektedir. Kullanıcılarımızın mali müşavirler gibi uzman kişilerden görüş alarak vergisel yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle ilgili değerlendirme yapmalarını önermekteyiz.


Satışlarınızın ticari bir nitelik taşıyıp taşımadığını analiz etmek için Gelirler İdari Başkanlığın'dan www.egirisimci.gov.tr internet sitesinden faydalanabilirsiniz.

Dükkanlar sayfasında yer alabilmek için dükkanınızda 3 adetten fazla ürün bulunması gerekmektedir. Ürünleriniz arama ve kategori sayfasında görünecektir.

İşbu Üyelik Sözleşmesi (kısaca “Sözleşme”), Taner Özkaya firması (kısaca “BU FIRSAT KAÇMAZ”) ile www.bufirsatkacmaz.com alan adlı web sitesine (kısaca “Site”) üye olma talebinde bulunan kullanıcı arasında (kısaca “Üye”), kullanıcının Site’ye üye olması amacıyla ve Sözleşme’nin elektronik ortamda kullanıcı tarafından onaylanması anında düzenlenmiştir.

Üye, Site’ye üye olarak, işbu Sözleşme’nin tamamını okuduğunu, içeriğini bütünü ile anladığını ve tüm hükümlerini onayladığını kabul, beyan ve taahhüt eder.

Üye, ayrıca, Site’de erişilebilen ve işbu Sözleşme’nin ayrılmaz bir parçasını oluşturan Gizlilik Politikası’nın tamamını okuduğunu, içeriğini bütünü ile anladığını ve tüm hükümlerini onayladığını kabul, beyan ve taahhüt eder.

TANIMLAR
BU FIRSAT KAÇMAZ: Taner Özkaya'yı

Site: BU FIRSAT KAÇMAZ’ya ait www.bufirsatkacmaz.com alan adından ve bu alan adına bağlı alt alan adlarından oluşan web sitesini,

Üçüncü Kişi Ödeme Sistemi: İyzico Teknoloji Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.’i

Üye(ler): Site’ye BU FIRSAT KAÇMAZ tarafından belirlenen yöntemlerle alıcı veya satıcı olarak kayıt olan ve Site’de sunulan BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’nden işbu Sözleşme’de belirtilen koşullar dahilinde yararlanan gerçek veya tüzel kişiyi,

Alıcı(lar): Site’de sunulan Hizmeteri kullanmak suretiyle, Satıcı tarafından satışa arz edilen mal ve/veya hizmetleri satın alan kullanıcı,

Satıcı(lar): 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve BU FIRSAT KAÇMAZ kuralları kapsamında Site’de ilan edilen/yayınlanan malları satan ve tedarik eden gerçek veya tüzel kişiyi,

BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri: Satıcılar tarafından tedarik edilecek olan malların Site’de yayınlanması/ilan edilmesi; Satıcılar ile Alıcılar arasında Mesafeli Satış Sözleşmesi akdedilmesi suretiyle mal satış işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için Site’de gerekli platformun oluşturulması ve yönetilmesi ile sözkonusu satış işlemlerine, Üyeler tarafından ödenen satış bedellerinin Satıcılar’a aktarılması işlemi ile sınırlı olarak katılımını,

Sisteme Erişim Araçları: Üye’nin, yalnızca Üye tarafından bilinen, Site’ye erişimini sağlayan, kullanıcı adı, e-posta, parola ve/veya şifre v.b. bilgilerini,

GİZLİLİK POLİTİKASI: Site’de erişilebilen ve işbu Sözleşme’nin ayrılmaz bir parçasını oluşturan Gizlilik Politikasını, ifade etmektedir.

SÖZLEŞME’NİN KONUSU VE KAPSAMI
İşbu Sözleşme’nin konusu, Site’de mevcut bulunan ve ileride sunulacak tüm BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’nin, bunlardan yararlanma şartlarının ve tarafların hak ve yükümlülüklerinin tespitidir.

İşbu Sözleşme’nin kapsamı, Sözleşme ile Site içerisinde yer alan kullanıma, üyeliğe ve BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’ne ilişkin olarak, BU FIRSAT KAÇMAZ tarafından yapılmış olan uyarı, yazı ve açıklama gibi beyanlardır. Üye, işbu Sözleşme hükümlerini kabul etmekle, Site içerisinde yer alan kullanıma, üyeliğe ve BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’ne ilişkin olarak, BU FIRSAT KAÇMAZ tarafından açıklanan her türlü beyanı da kabul etmiş olmaktadır. Üye, bahsi geçen beyanlarda belirtilen her türlü hususa uygun olarak davranacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

ÜYE HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
3.1. Genel Olarak

3.1.1. Üye, üyelik prosedürlerini yerine getirirken, Site’deki BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’den faydalanırken ve Site’deki BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri ile ilgili herhangi bir işlemi yerine getirirken, işbu Sözleşme içerisinde yer alan tüm şartlara, Site’nin ilgili yerlerinde belirtilen kurallara ve yürürlükteki tüm mevzuata uygun hareket edeceğini; yukarıda belirtilen tüm şart ve kuralları anladığını ve onayladığını kabul, beyan ve taahhüt eder.

3.1.2. Üye, BU FIRSAT KAÇMAZ’in yürürlükteki emredici mevzuat hükümleri gereğince resmi makamlara açıklama yapmakla yükümlü olduğu durumlar içerisinde, resmi makamlarca usulü dairesinde bu bilgilerin talep edilmesi halinde, Üyeler’e ait gizli/özel/ticari bilgileri resmi makamlara açıklamaya yetkili olacağını ve bu sebeple kendisinden her ne nam altında olursa olsun tazminat talep edilemeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

3.1.3. Üyeler’in, Site aracılığıyla BU FIRSAT KAÇMAZ tarafından sunulan BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’nden yararlanabilmek amacıyla kullandıkları Sisteme Erişim Araçları’nın (kullanıcı ismi, şifre v.b.) güvenliği, saklanması, üçüncü kişilerin bilgisinden uzak tutulması, kullanılması ile ilgili sorumluluk tamamen kendine aittir. Üye, ilgili bilgilerin güvenliğinin sağlanamaması nedeniyle her ne ad altında olursa olsun BU FIRSAT KAÇMAZ’ dan herhangi bir bedel talep etmemeyi kabul, beyan ve taahhüt etmiştir.

3.1.4. BU FIRSAT KAÇMAZ ‘in sunduğu BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’nden yararlananlar ve Site’yi kullananlar, yalnızca hukuka uygun amaçlarla Site üzerinde işlem yapabilirler. Kullanıcıların, Site dahilinde yaptığı her işlem ve eylemdeki hukuki ve cezai sorumluluk kendilerine aittir. Her Üye, Site dahilinde bulunan, BU FIRSAT KAÇMAZ ve/veya başka bir üçüncü şahsın aynı veya şahsi haklarına, malvarlığına tecavüz teşkil edecek nitelikteki resimleri, metinleri, görsel imgeleri, dosyaları, veritabanlarını, katalogları ve listeleri çoğaltmayacağını, kopyalamayacağını, dağıtmayacağını, işlemeyeceğini; gerek bu eylemleri ile gerekse de başka yollarla, BU FIRSAT KAÇMAZ ile doğrudan ve/veya dolaylı olarak rekabete girmeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt etmektedir. Üyeler’in Site üzerinde, işbu Sözleşme hükümlerine ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirdikleri faaliyetleri nedeniyle üçüncü kişilerin uğradıkları veya uğrayabilecekleri zararlardan dolayı BU FIRSAT KAÇMAZ doğrudan ve/veya dolaylı olarak hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

3.1.5. BU FIRSAT KAÇMAZ ‘in izni dışında, Üyeler’in, Site üzerinden yapacakları herhangi bir işlemde, başka bir web sitesine, bir web sitesinin içeriğine veya ağ üzerindeki herhangi bir veriye link vermeleri yasaktır.

3.2. Site Üzerinden Mal Alımı ile İlgili Olarak

3.2.1. Üye, Site’de ilan edilen/yayınlanan malları satın alabilir. Üye, satın aldığı mallara ilişkin olarak ilgili malın Satıcısı ile arasında düzenlenecek olan ön bilgilendirme formu ve Mesafeli Satış Sözleşmesini onaylayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

Üye, Satıcı ile arasında düzenlenecek olan ön bilgilendirme formu ve mesafeli sözleşmenin Satıcı’nın beyanları doğrultusunda düzenlendiğini bildiğini; BU FIRSAT KAÇMAZ’in ön bilgilendirme formu ve mesafeli satış sözleşmesinden kaynaklanan herhangi bir anlaşmazlıkta taraf olmayacağını; ön bilgilendirme formu ve mesafeli satış sözleşmesine ilişkin her türlü talebinin tek muhatabının Satıcı olacağını; bu taleplerle ilgili BU FIRSAT KAÇMAZ’in herhangi bir yasal sorumluluğu bulunmadığını, BU FIRSAT KAÇMAZ’ ya başvurmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

3.2.2. Üye, BU FIRSAT KAÇMAZ’in, Site’de yayınlanan/ilan edilen mallar ile ilgili olarak satıcı, imalatçı-ithalatçı, bayi, acente veya mecra kuruluş sıfatının bulunmadığını; malların tedariki/teslimi ilgili her türlü eylemin Satıcı tarafından gerçekleştirileceğini bildiğini ve bu sebeple mallar ile ilgili her türlü talebinin muhatabının Satıcı olduğunu; cayma hakkını Satıcı’ya karşı kullanacağını; cayma hakkı kullanımı sonucunda bedel iadesinin Satıcı tarafından gerçekleştirileceğini; malın ayıplı olup olmaması, yasaklı ürünlerden olup olmaması, kaçak olup olmaması, niteliği, orijinalliği, ürünün tanıtımında kullanılan yazılı ve/veya görüntülü açıklamaların doğruluğu ve tamlığı da dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, ürünün aslı ile ilgili hiçbir konu hakkında BU FIRSAT KAÇMAZ’nın bilgi sahibi olmadığı ve olması gerekmediğini ve bunları taahhüt ve garanti etmek yükümlülüğü bulunmadığını; mallara ilişkin faturanın Satıcı tarafından kesileceğini bildiğini; bu nedenlerle BU FIRSAT KAÇMAZ’in 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve 27.11.2014 tarihli Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile ilgili hükümler dahil fakat bunlarla sınırlı olmaksızın hiçbir yasal sorumluluğu bulunmadığını; BU FIRSAT KAÇMAZ’in sadece Üye tarafından yapılan ödemeyi Satıcı’ya iletmekle yükümlü olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.

3.2.3. Üye’lerin Site üzerinden aldığı mallara ilişkin satım bedeli, Satıcı’ya iletilmek üzere üçüncü kişi ödeme sistemi üzerinden tahsil edilir. Üyeler, malları teslim aldıkları tarihten itibaren 14 (ondört) gün içinde, herhangi bir sebep göstermelerine gerek bulunmaksızın BU FIRSAT KAÇMAZ’ya bildirimde bulunarak satım bedelinin Satıcı’ya ödenmemesini talep edebilirler ve aynı süre içinde malı Satıcı’ya iade edebilirler. Bu durumda BU FIRSAT KAÇMAZ, malın Satıcı’ya ulaşması kaydıyla, satım bedelini Üye’ye iade eder. Ancak, 14 (ondört) gün içinde, satım bedelinin Satıcı’ya ödenmemesi yönünde yazılı bir talep gelmezse, BU FIRSAT KAÇMAZ, üçüncü kişi ödeme sistemi havuzundaki bedeli Satıcı’ya öder. BU FIRSAT KAÇMAZ’ nın geç gelen talepler ile ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamakta olup talebin süresi içerisinde iletilmesi tamamen Üye’ nin sorumluluğundadır. Üye’nin Tüketici mevzuatından kaynaklanan tüm hakları saklıdır. BU FIRSAT KAÇMAZ’nın satım bedelini Satıcı’ya iletmekle sınırlı olan hizmeti, hiçbir şekilde Üye ve Satıcı arasındaki satım akdine taraf olduğu şeklinde yorumlanamaz.

3.2.4. Üye, Site üzerinden mal satın alımı esnasında kullandığı kredi kartı bilgilerinin, BU FIRSAT KAÇMAZ’in anlaşmaya vardığı üçüncü kişi ödeme sistemlerince saklanmasına onay verebilir. Söz konusu onay, kredi kartı bilgilerinin üçüncü kişi ödeme sistemlerince saklanması için gerekli olan yazılı onay yerine geçer. Üye kendisine ait kredi kartı bilgilerinin BU FIRSAT KAÇMAZ’in anlaşmaya vardığı üçüncü kişi ödeme sistemlerince saklanmasına onay vermediği takdirde, bu bilgiler ödeme sistemleri üzerinde saklanmaz. Üye’ye ait kredi kartı bilgileri, Site üzerinde hiçbir hal ve koşul altında saklanmamakla beraber, Site’nin anlaşmaya vardığı ödeme sisteminde ise, onay vermesini takiben sadece Üye’nin gelecekte yapacağı mal satın alımlarında aynı bilgilerin kullanılması amacına yönelik olarak saklanır. Kart bilgilerinin saklanmasına ilişkin tüm güvenlik önlemleri üçüncü kişi ödeme sistemince sağlanacak olup, Üye, BU FIRSAT KAÇMAZ’ nın herhangi bir sorumluluğu bulunmadığını, bu nedenle kendisine başvuramayacağını, muhatabının üçüncü kişi ödeme sistemi olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. Üye dilediği takdirde, kredi kartı bilgilerinin ödeme sistemi üzerinde saklanmasından vazgeçerek bu bilgilerin silinmesi talep edebilir.

BU FIRSAT KAÇMAZ HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
4.1. BU FIRSAT KAÇMAZ, Site’de sunulan BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetler’ini ve içerikleri her zaman değiştirebilme hakkını saklı tutmaktadır. BU FIRSAT KAÇMAZ, bu hakkını hiçbir bildirimde bulunmadan ve önel vermeden kullanabilir.

4.2. Site içerisinde, yalnızca BU FIRSAT KAÇMAZ tarafından, referans kolaylığı veya çeşitli sebepler nedeniyle, BU FIRSAT KAÇMAZ kontrolünde olmayan bir takım web sitelerine veya içeriklere linkler verilebilir. Bu linkler, bahsi geçen web sitesini veya içerik sahibini desteklemek amacıyla olmayıp, web sitesi veya içerikte yer alan bilgilere yönelik herhangi bir türde bir beyan veya garanti niteliği de taşımamaktadır. Site üzerindeki linkler vasıtasıyla erişilen portallar, web siteleri, dosyalar ve içerikler, bu linkler vasıtasıyla erişilen portallar veya web sitelerinden sunulan hizmetler veya mallar veya bunların içerikleri hakkında, BU FIRSAT KAÇMAZ ‘in herhangi bir sorumluluğu yoktur.

4.3. Teknik sorunlar sebebiyle Site’ye erişimde yaşanan kesintilerden dolayı, Üye’nin yaşayacağı sorunlardan BU FIRSAT KAÇMAZ sorumlu tutulamaz.

4.4. BU FIRSAT KAÇMAZ, Site içerisinde ortaya konulan uygulamalar üzerinde Üyeler’in işbu Sözleşme içerisinde tanımlı olan iş ve işlemleri daha etkin şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlamak üzere, dilediği zaman BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’nde değişiklikler ve/veya uyarlamalar yapabilir. BU FIRSAT KAÇMAZ tarafından yapılan bu değişiklikler ve/veya uyarlamalarla ilgili Üyeler’in uymakla yükümlü olduğu kural ve koşullar, BU FIRSAT KAÇMAZ tarafından ilgili BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’nin kullanımıyla ilgili açıklamaların bulunduğu web sayfasından Üyeler’e duyurulur.

4.5. BU FIRSAT KAÇMAZ, dilediği zaman, Site’de bildirmek suretiyle, BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’ni ücretli veya sair yollarla sağlayabilir. Site’de bildirimin yapılmasından itibaren, söz konusu BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri, bildirilen şart ve koşullarda sağlanacak ve söz konusu BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’nden değişiklikten önce faydalanan Üyeler’e de değişiklikle yeni şart ve koşullar uygulanacaktır.

GİZLİLİK POLİTİKASI
BU FIRSAT KAÇMAZ, Site’de, Üyeler’le ilgili bilgileri, işbu Sözleşmenin kapsamı dışında, işbu Sözleşme’nin ayrılmaz bir parçası olan Gizlilik Politikası kapsamında kullanabilir. BU FIRSAT KAÇMAZ, Üyeler’e ait gizli bilgileri, işbu Sözleşme’nin kapsamı dışında, ancak Gizlilik Politikası’nda belirtilen koşullar dahilinde üçüncü kişilere açıklayabilir veya kullanabilir.

DİĞER HÜKÜMLER
6.1. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

6.1.1. Site’nin tasarım, metin, imge, html kodu ve diğer kodlar da dahil ve fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla, tüm unsurları ( bundan böyle “BU FIRSAT KAÇMAZ’in telif haklarına tabi çalışmalar” olarak anılacaktır) BU FIRSAT KAÇMAZ ‘e ait ve/veya BU FIRSAT KAÇMAZ tarafından üçüncü bir kişiden alınan lisans hakkı altında kullanılmaktadır. Üyeler, BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’ni, BU FIRSAT KAÇMAZ bilgilerini ve BU FIRSAT KAÇMAZ ‘in telif haklarına tabi çalışmalarını yeniden satamaz, paylaşamaz, dağıtamaz, sergileyemez veya başkasının BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’ne erişmesine veya kullanmasına izin veremez. Aksi takdirde, lisans verenler de dahil üçüncü kişilerin uğradıkları zararlardan dolayı BU FIRSAT KAÇMAZ ‘dan talep edilen tazminat miktarını, mahkeme masrafları ve avukatlık ücreti de dahil olmak üzere karşılamakla yükümlü olacaklardır. Üyeler, BU FIRSAT KAÇMAZ ‘in telif haklarına tabi çalışmalarını çoğaltamaz, dağıtamaz veya bunlardan türemiş çalışmalar yapamaz veya hazırlayamaz.

6.1.2 BU FIRSAT KAÇMAZ ‘in, BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri, BU FIRSAT KAÇMAZ bilgileri, BU FIRSAT KAÇMAZ telif haklarına tabi çalışmaları, BU FIRSAT KAÇMAZ ticari markaları, BU FIRSAT KAÇMAZ ticari görünümü veya Site vasıtasıyla sahip olduğu her tür maddi ve fikri mülkiyet hakları da dahil tüm malvarlığı, şahsi hakları, ticari bilgilerine yönelik tüm hakları saklıdır.

6.2. SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ

BU FIRSAT KAÇMAZ, tamamen kendi takdirine bağlı ve tek taraflı olarak, işbu Sözleşme’yi, uygun göreceği herhangi bir zamanda, Site’de ilan ederek değiştirebilir. İşbu Sözleşme’nin değişen hükümleri, ilan edildikleri tarihte geçerlilik kazanacak; geri kalan hükümler aynen yürürlükte kalarak hüküm ve sonuçlarını doğurmaya devam edecektir. İşbu Sözleşme, Üyeler’in tek taraflı beyanları ile değiştirilemez.

6.3. MÜCBİR SEBEPLER

Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda, BU FIRSAT KAÇMAZ, işbu Sözleşme ile belirlenen edimlerinden herhangi birini geç veya eksik ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle yükümlü değildir. Bu ve bunun gibi durumlar, BU FIRSAT KAÇMAZ için, gecikme, eksik ifa etme veya ifa etmeme veya temerrüt addedilmeyecek veya bu durumlar için BU FIRSAT KAÇMAZ ‘dan herhangi bir nam altında tazminat talep edilemeyecektir. “Mücbir sebep” terimi, doğal afet, isyan, savaş, grev, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, elektrik kesintisi ve kötü hava koşulları da dahil ve fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla, ilgili tarafın makul kontrolü haricinde ve BU FIRSAT KAÇMAZ ‘in gerekli özeni göstermesine rağmen önleyemediği, kaçınılamayacak olaylar olarak yorumlanacaktır.

6.4. UYGULANACAK HUKUK VE YETKİ

İşbu Sözleşme’nin uygulanmasında, yorumlanmasında ve işbu Sözleşme dahilinde doğan hukuki ilişkilerin yönetiminde Türk Hukuku uygulanacaktır. İşbu Sözleşme’den dolayı doğan veya doğabilecek her türlü ihtilafın hallinde İstanbul Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

6.5. SÖZLEŞMENİN FESHİ

İşbu Sözleşme, Üye’nin üyeliği iptal edilinceye kadar yürürlükte kalacak ve taraflar arası hüküm ve sonuçlarını doğurmaya devam edecektir.

BU FIRSAT KAÇMAZ, Üyeler’in işbu Sözleşme’de belirtilen hükümleri ve Site içinde yer alan kullanıma, üyeliğe ve BU FIRSAT KAÇMAZ Hizmetleri’ne ilişkin benzeri kuralları ihlal etmeleri durumunda, Sözleşme’yi tek taraflı olarak feshedebilecek ve Üyeler fesih sebebiyle BU FIRSAT KAÇMAZ ‘nın uğradığı tüm zararları tazmin etmekle yükümlü olacaktır.

6.6. BU FIRSAT KAÇMAZ’NIN KAYITLARININ GEÇERLİLİĞİ

Üye, işbu Sözleşme’den doğabilecek ihtilaflarda, BU FIRSAT KAÇMAZ ‘in kendi sunucularındaki veritabanlarında tuttuğu elektronik kayıtların ve sistem kayıtlarının, ticari kayıtlarının, defter kayıtlarının, mikrofilm, mikrofiş ve bilgisayar kayıtlarının muteber, bağlayıcı, kesin ve münhasır delil teşkil edeceğini; BU FIRSAT KAÇMAZ ‘nın yemin teklifinden ber’i kıldığını ve bu maddenin HMK 193. madde anlamında delil sözleşmesi niteliğinde olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.

6.7. YÜRÜRLÜK

İşbu Sözleşme Üye’nin elektronik olarak onay vermesi ile karşılıklı olarak kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

Bufirsatkacmaz.com’u (bundan böyle site olarak anılacaktır) ziyaret eden kullanıcılar ve siteye üye olan kullanıcılar aşağıdaki kullanım şartları sözleşmesini okumuş, anlamış, kabul ve beyan etmiş sayılırlar.

Site; Sarıyer, Istanbul adresinde Bu Fırsat Kaçmaz firması tarafından işletilmektedir. Bundan böyle Bufirsatkacmaz.com olarak adlandırılacaktır.

Siteye giren ve üye olan kullanıcılar mail adresi ve diğer kişisel bilgilerini doğru olarak verdiklerini kabul ve beyan ederler. Bufirsatkacmaz.com, siteye üye olunurken verilen giriş bilgilerinin doğru olmamasından sorumlu değildir.

Kullanıcılar siteye girdikleri bilgi ve içeriğin özel veya gizli bir bilgi olmadığını kabul eder. Herkese açık alanlara girilen bilgi ve içeriği, Bufirsatkacmaz.com kullanabilme hakkını saklı tutar.

Site üyeliği sadece kişiseldir. Başka bir kişi veya kuruma devredilemez, satılamaz. Bu gibi durumlarda Bufirsatkacmaz.com, bahsi geçen kullanıcı hesabını durdurabilir.

Üyeler bir başkasına ait tasarım ve eserleri sitede paylaşamaz. Bütün marka ve kullanım haklarının kendisinde olduğunu beyan eder. Aksi durumlarda doğabilecek bütün uyuşmazlıklardan kullanıcı sorumludur. Bufirsatkacmaz.com, kullanıcının siteye girdiği içerik ve eserlerin telif hakkı ihlallerinden sorumlu tutulamaz. Bu tür durumları kontrol etme sorumluluğu da bulunmamaktadır.

Siteye kayıt olmuş olan kullanıcılar, kendilerine ait olmayan ve ticari amaç taşıyan hiçbir belge, video veya resim yayınlayamazlar. İlanlarda yayınlanan bütün bilgi, belge, video veya resimlerin, telif ve kullanım haklarının kendilerinde olduğunu beyan ve kabul eder. Telif haklarının ihlali nedeniyle 3. Kişilerin Bufirsatkacmaz.com’ a başvurmaları ve Bufirsatkacmaz.com’ un 3. Kişilere herhangi bir bedel ödemek durumunda kalması halinde ödenen bu bedel ilgili kullanıcıya rücu edilecektir.

Bu sözleşmenin ihlali halinde, zarar görenin bütün kayıp ve tazminatlarını, siteyi kullanan ve ihlale yol açan kullanıcı karşılayacaktır.
Satıcı statüsündeki kullanıcılar listeleyerek sattıkları ürünlerin niteliği hakkında alıcıları yanıltacak bilgi ve görselleri kullanmayacaklarını kabul ve beyan ederler.

Bufirsatkacmaz.com verdiği hizmet karşılığında gelir elde ettiği kalemler için fatura kesmektedir. Sadece gerçekleşen satış komisyonları için satıcılara fatura kesilmektedir. Bufirsatkacmaz.com ürün veya hizmet alıp satmadığı için, sitede satılan ürünlere ait KDV faturasını kesmemektedir.

Satıcılar Bufirsatkacmaz.com sitesi üzerinden gerçekleştirdiği satışlar sonrası kendisine ödenecek satış bedelinden %20 hizmet komisyon kesileceğini kabul etmiş sayılır. Hizmet komisyon oranında satıcılara duyurulma şartı ile anlık veya dönemsel indirim/Zam uygulanabilir.

Türkiye vergi sistemi ve uygulamalarına göre, kullanıcıların Bufirsatkacmaz.com’da gerçekleştirdikleri işlemler sonucu vergi ödemeleri gereken durumlar doğabilir. Bu ve buna benzer durumlardan Bufirsatkacmaz.com sorumlu değildir. Doğabilecek tüm vergi yükümlülükleri, satıcıların sorumluluğundadır.

Bufirsatkacmaz.com herhangi bir ikazda bulunmaya ihtiyaç duymadan gerekli gördüğü kullanıcıları sistemden kaldırma hakkına sahiptir.

Teknik aksaklıklardan dolayı sitede meydana gelebilecek sorun veya hatalardan Bufirsatkacmaz.com sorumlu değildir.

Bufirsatkacmaz.com, siteye üye olan kullanıcıların şahsi bilgilerini ve e-posta adreslerini, Bufirsatkacmaz.com haricinde hiçbir kişi veya kuruma pazarlamayacağını, para veya başka bir takas karşılığında vermeyeceğini taahhüt eder.

Hem alıcılar hem de satıcılar, sitede açık olarak yayınlanan “Gizlilik Politikası” “Alıcılar için Kurallar” ve “ Satıcılar için Kurallar”’ını uyacağını taahhüt eder.

Üye, üyelik anında elektronik olarak onay verdiği bu kullanım şartlarını kabul ettiğini beyan eder.

MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ

TARAFLAR:

Aracı Taraf (İşbu sözleşmede ‘BU FIRSAT KAÇMAZ’ olarak anılacaktır)

Ünvanı: Artist Teknoloji Hizmetleri

Adresi: Sarıyer/istanbul


E-Posta: [email protected]

Hizmet/Ürün Sunacak Taraf (İşbu sözleşmede ‘İŞLETME’ olarak anılacaktır)

BU FIRSAT KAÇMAZ’ın hizmetlerini ve ürünleri aracı olarak MÜŞTERİ’lerine sunacağı şirketlerdir.

Ünvanı: Artist Teknoloji Hizmetleri

Adresi: Sarıyer/istanbul

E-Posta: [email protected]

Hizmetten Yararlanacak olan Taraf (İşbu sözleşmede ‘MÜŞTERİ’ olarak anılacaktır)

Ad Soyad:

E-Posta:

MÜŞTERİ, www.bufirsatkacmaz.com’a üye olan ve www.bufirsatkacmaz.com aracılığı ile İŞLETME tarafından sağlanan/sunulan/ifa edilecek olan hizmet ve ürünlerden faydalanan kişi

Hizmet Özellikleri

Hizmet Adı: BU FIRSAT KAÇMAZ

Hizmet Özellikleri: http://www.bufirsatkacmaz.com adresindeki site kapsamında BU FIRSAT KAÇMAZ, anlaşmalı olduğu İŞLETME’lerin sunacağı hizmetleri ve ürünleri www.bufirsatkacmaz.com’da ilan edecek; MÜŞTERİ ise bu hizmetleri ve ürünleri bufirsatkacmaz.com’da belirlenen koşullara tabi olarak satın alacaktır.

ÜRÜN/HİZMET BİLGİLERİ:

Yararlanılan ürün/hizmetin niteliği aşağıda belirtildiği gibidir:

Ürün / Hizmet Adı:
Ödeme Şekli:

İşbu sözleşme konusu, işbu sözleşmenin üçüncü maddesinde özellikleri ve satış fiyatı belirtilen ürün ile ilgili olarak tarafların hak ve yükümlülüklerinin tespitidir. İşbu sözleşme Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 4077 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun’un ve 6 Mart 2011 Tarihli ve 27866 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmeliğe uygun olarak düzenlenmiştir, işbu sözleşmenin tarafları işbu sözleşmeyle birlikte Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelikten kaynaklanan yükümlülük ve sorumluluklarını bildiklerini ve anladıklarını kabul ve beyan ederler.

İşbu sözleşmenin akdedilmesi tarafların ayrı ayrı BU FIRSAT KAÇMAZ Artist Teknoloji. ile akdetmiş oldukları www.bufirsatkacmaz.com üyelik Sözleşmesi’nin hükümlerinin uygulanmasını engellemeyecektir. İşbu Kullanım Koşulları, şirket merkezi Merkez Mh. Sarıyer İstanbul adresinde bulunan BU FIRSAT KAÇMAZ Artist Teknoloji (“BU FIRSAT KAÇMAZ”) ile adı/soyadı ve iletişim bilgileri “Hizmetten Yararlanacak olan Taraf” kısmında belirtilen kişi (“MÜŞTERİ”) arasında aşağıdaki hüküm ver şartlar kapsamında akdedilmektedir.

İşbu sözleşme, BU FIRSAT KAÇMAZ’ın sağladığı hizmetlerden MÜŞTERİ’nin ve BU FIRSAT KAÇMAZ hak ve yükümlülüklerini düzenlemektedir. MÜŞTERİ, BU FIRSAT KAÇMAZ’ı ziyaret etmekle, kullanmakla veya üye olmakla bu sözleşmede geçen tüm maddeleri okuduğunu, anladığını ve kabul ettiğini onaylar. BU FIRSAT KAÇMAZ, Kullanım Koşulları sözleşmesini herhangi bir uyarıya bulunmadan değiştirme hakkına sahiptir. Maddeleri güncellenen Kullanım Koşulları sözleşmesi www.bufirsatkacmaz.com’da yayınlanır yayınlanmaz geçerli sayılır. MÜŞTERİ, eğer BU FIRSAT KAÇMAZ’ın sunduğu hizmetlerden uzun soluklu yararlanmak istiyorsa, mutlaka Kullanım Koşulları sözleşmesini kontrol etmelidir. Sözleşmenin değiştiğini takip etmek MÜŞTERİ’nin sorumluluğundadır.

BU FIRSAT KAÇMAZ, www.bufirsatkacmaz.com sitesi üzerinde anlaşmalı olduğu İŞLETME’lerin hizmet ve ya ürünlerini yayınlayacak ve MÜŞTERİ ise bu hizmet ve ya ürünlerden belirlenen bedel ve ödeme koşulları adı altında satın alacaktır. Bu itibariyle BU FIRSAT KAÇMAZ söz konusu İŞLETME’ler tarafında sunulacak ürün ve ya hizmetlere ilişkin olarak herhangi bir taahhüt vermemektedir.

BU FIRSAT KAÇMAZ ve MÜŞTERİ’nin Yükümlülükleri

MÜŞTERİ www.bufirsatkacmaz.com üzerinden ürün/hizmet satın almadan önce www.bufirsatkacmaz.com tarafında istenen bilgileri güncel bir şekilde sağlamak zorundadır. Bu bilgilerin eksikliği ve yanlışlığından doğacak sorunlardan ve aksaklıklardan BU FIRSAT KAÇMAZ sorumlu değildir. Bilgilerin güncellemesinden MÜŞTERİ sorumludur.

MÜŞTERİ istediği an üyelikten çıkma hakkına sahiptir. Eğer kullanıcı tekrar üyelik için BU FIRSAT KAÇMAZ’a başvuruda bulunursa, Kullanım Koşulları sözleşmesini tekrar kabul etmek ve onaylamak zorundadır.

BU FIRSAT KAÇMAZ, www.bufirsatkacmaz.com aracılığı ile İŞLETME tarafında satışa sunulan hizmet/ürünlerin MÜŞTERİ tarafında www.bufirsatkacmaz.com’da ilan edilen koşullara tabi olarak satın alınmasına yönelik aracılık etmektedir.

BU FIRSAT KAÇMAZ ve www.bufirsatkacmaz.com hiç bir İŞLETME’nin markanın bayisi, acentası ve temsilcisi olarak addedilemez. www.bufirsatkacmaz.com’da ilan edilen hizmetlerin satıcısı ve Kullanıcı’ya Hizmet’i sağlamakla tek mükellef ilgili İŞLETMEdir. BU FIRSAT KAÇMAZ sadece İŞLETME ile MÜŞTERİ’yi bir araya getirmekle olduğu bilinmelidir.

BU FIRSAT KAÇMAZ’ın www.bufirsatkacmaz.com’da sunduğu hizmet ve ürünlerden yararlanan MÜŞTERİ’ler sipariş ve rezervasyonlar için BU FIRSAT KAÇMAZ’ın ilgili ürün ve hizmet için aracısı olduğu İŞLETME ve MÜŞTERİ arasında gerçekleşir. BU FIRSAT KAÇMAZ bu sürece dahil olmaz. BU FIRSAT KAÇMAZ, rezervasyon ve sipariş için bir destek sağlayacaksa ise bunu ilgili fırsatın detay sayfasında belirtir.

BU FIRSAT KAÇMAZ, İŞLETME’nin sunduğu eksik, kötü sunduğu ürün ve hizmetten sorumlu değildir.

BU FIRSAT KAÇMAZ, kampanya düzenlediği İŞLETME’nin doğruluğu, kalitesi konusunda bir söz vermez ve sorumluluk kabul etmez. MÜŞTERİ, BU FIRSAT KAÇMAZ’tan bu nedenlerle herhangi bir talepte bulunmayacağını, ilgili taleplerini yalnızca İŞLETME’ye yönelteceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

BU FIRSAT KAÇMAZ, kampanya düzenlediği İŞLETME’nin, kampanya detayında bilgisi verilen hizmetin İŞLETME’nin taahhüt ettiği biçimde sağlayacağı yönünde hiçbir garantisi ve taahhüdü bulunmadığını ve MÜŞTERİ, BU FIRSAT KAÇMAZ’tan bu nedenlerle herhangi bir talepte bulunmayacağını, ilgili taleplerini yalnızca İŞLETME’ye yönelteceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

MÜŞTERİ satın almış olduğu hizmeti tek seferde kullanacaktır. MÜŞTERİ’nin ödediği bedele ilişkin fatura veya fiş, hizmetin kullanılması sırasında İŞLETME tarafından düzenlenerek MÜŞTERİ’ye verilecektir. BU FIRSAT KAÇMAZ hizmetin sağlayıcısı/sunucusu veya ifa edicisi olmadığından bundan dolayı herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

MÜŞTERİ’nin www.bufirsatkacmaz.com’dan satın almış olduğu hizmet, İŞLETME veya 3. kişiler tarafından düzenlenen başka indirim, promosyon ve kampanyalarla birleştirilemez.

BU FIRSAT KAÇMAZ’ın www.bufirsatkacmaz.com’da sunduğu hizmet ve ürünlerin iptali ve ertelenmesi sonucunda ücretin iadesi, fırsatı düzenleyen İŞLETME tarafından yapılacaktır. Bu konuda BU FIRSAT KAÇMAZ’ın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

MÜŞTERİ satın aldığı ürün ve hizmeti, belirtilen şartlar dışında değiştiremez.

BU FIRSAT KAÇMAZ, İŞLETME tarafından sunulan ürün/hizmetin vereceği zarar, ziyan, bedensel yaralanma, kayıplar veya yaşam kaybı dolayısıyla hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. MÜŞTERİ, ürün/hizmetlerin gereği gibi kullanılmasından sorumludur.

BU FIRSAT KAÇMAZ gerekli gördüğü anda MÜŞTERİ’nin üyeliğini ya da satın alınmış kuponunu hiç bir neden dayanmadan ve bir gerekçe göstermeden geçersiz kılabilir ya da iptal edebilir. MÜŞTERİ herhangi bir tazmin talebinde bulunmadan BU FIRSAT KAÇMAZ’ın kararını onaylar.

MÜŞTERİ, www.bufirsatkacmaz.com üzerinden satın aldığı hizmet ve ürünün son kullanma tarihini onaylayıp almaktadır. MÜŞTERİ’nin son kullanım tarihini kaçırdığı ürün ve hizmetten BU FIRSAT KAÇMAZ sorumlu değildir. MÜŞTERİ, süresinde kullanılmayan kuponlar nedeniyle herhangi bir talepte bulunmayacağını kabul ve taahhüt eder.

MÜŞTERİ, hizmetin kullanımı için BU FIRSAT KAÇMAZ tarafından verilen kodun çalınması veya 3. kişilerce kullanılması halinde BU FIRSAT KAÇMAZ’ın veya İŞLETME’nin sorumlu olmayacağını kabul eder.

BU FIRSAT KAÇMAZ, www.bufirsatkacmaz.com’un kesintisiz olarak işleyeceğini beyan ve taahhüt etmemektedir.

MÜŞTERİ, www.bufirsatkacmaz.com’u sadece MÜŞTERİ olarak ziyaret edebilir, içeriklerini okuyabilir, satın alma yapabilir ve sadece kişisel kullanım için kopyalama yapabilir. Bunların dışında BU FIRSAT KAÇMAZ’a ait içeriklerin kopyalanması, dağıtılması, çoğaltılması ve tasarımının kopyalanması yasaktır. MÜŞTERİ bu hususları kabul ederek Kullanım koşulları sözleşmesini onaylar. Aksi halde MÜŞTERİ’nin üyeliği iptal edilir ve hakkında yasal işlem başlatılır.

BU FIRSAT KAÇMAZ’ın ilgili tatil kampanyası kapsamına girdiği Seyahat Acentaları Yönetmeliği ve benzeri özel kanun veya ilgili mevzuatta düzenlenen Seyahat Acentası İŞLETME Belgesi ve benzeri izin, ruhsat ve şair belgeyi temin etmesi; hiçbir surette Seyahat Acentası ve benzeri acente, satıcı veya sağlayıcı olduğu şeklinde yorumlanamaz. BU FIRSAT KAÇMAZ’nin işbu belgeleri temin etmesi, İŞLETME’nin, başta Türkiye’de satılan paket turlara ilişkin zorunlu sigorta yapma yükümlülüğü olmak üzere, ilgili özel kanun ve şair mevzuatta düzenlenen yasal yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz. MÜŞTERİ, özel kanunlarda düzenlenen bu ve benzeri hak ve taleplerinin tek sorumlusunun İŞLETME olduğunu, BU FIRSAT KAÇMAZ’ın Hizmet’in satıcısı, sağlayıcısı, acentesi, bayii, seyahat acentası ve benzeri özel kanunlarda düzenlenen yasal sorumlusu olmadığından, yalnızca aracılık vasfını haiz olması dolayısıyla, bunlara ait hiçbir yasal yükümlülüğün yerine getirilmesi ile sorumlu olmadığını, zorunlu sigorta da dahil olmak üzere MÜŞTERİ’nin yasal hak ve taleplerinin muhatabı ve yükümlüsü olmadığını ve ilgili talepleri yalnızca İŞLETME’ye yönelteceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

MÜŞTERİ, İŞLETME tarafından BU FIRSAT KAÇMAZ aracılığı ile satılan ya da sağlanan ürün ve hizmetler alkollü içki tüketimini içerebileceği durumlarda, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre, söz konusu ürün ve hizmette yer alan alkollü içkiyi tüketebilecek ve satın alabilecek yaşta (18 yaş ve üzeri) olduğunu ve söz konusu ürün ve hizmetlerin görsellerinin hiçbir şekilde MÜŞTERİ’yı alkol tüketimine özendirir nitelikte olmadığını kabul, beyan ve taahhüt eder.

MÜŞTERİ, www.bufirsatkacmaz.com’u kullanırken Türk Ceza Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Marka ve Patent Haklarının Korunması ile ilgili kanun hükmünde kararnameler ve yasal düzenlemeler, halihazırda yürürlükte olan ilgili her türlü mevzuat hükümleri ile ileride yürürlüğe girecek olan mevzuata ve BU FIRSAT KAÇMAZ’ın www.bufirsatkacmaz.com’a ilişkin olarak yayımlayacağı bildirimlere uymayı kabul eder. Bildirimlere ve yasalara aykırı kullanım sebebiyle doğabilecek hukuki, cezai ve mali her türlü sorumluluk MÜŞTERİ’ya aittir. BU FIRSAT KAÇMAZ’ın bu sorumluluk nedeni ile uğrayacağı her türlü zararı ferileri ile birlikte MÜŞTERİ’ye rücu hakkı saklıdır.

İşbu Sözleşme’nin imzalandığı tarihte var olmayan ve öngörülemeyen, tarafların veya tek bir tarafın çalışma imkanlarını kısmen veya tamamen, geçici veya daimi olarak durduracak şekilde ve derecede meydana gelen doğal afetler, harp, seferberlik, yangın, grev, lokavt, vb., teknik nedenler (internet çökmesi, hat kopması, elektrik kesintisi vs.) ve Hükümet tarafından alınmış kararlar gibi tarafların kontrolü haricinde zuhur eden haller iki taraf için de mücbir sebep sayılır. Mücbir sebep haline maruz kalan taraf bu durumu derhal yazlı olarak diğer tarafa bildirir. Mücbir sebep süresince tarafların yükümlülükleri askıya alınır.

CAYMA HAKKI

MÜŞTERİ; ürünü ya da hizmeti satın aldığından yedi gün içerisinde diğer sözleşmelerde ise sözleşmenin akdedildiği günden itibaren hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin mali/hizmeti reddederek sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanımından kaynaklanan masraflar İŞLETME’ye aittir.

Cayma hakkının kullanılması için aynı süre içinde İŞLETME’ye MÜŞTERİ tarafından yukarıda bildirilen iletişim bilgilerine yazılı olarak bildirimde bulunulması gereklidir. Cayma hakkına ilişkin ihbarın ulaşmasını takip eden 7 gün içinde mal/hizmet bedeli MÜŞTERİ’ye iade edilir ve 20 (yirmi) günlük süre içinde mal İŞLETME tarafından geri alınır. Cayma hakkı nedeni ile iade edilen malın teslimat bedeli satıcı tarafından karşılanır.

MÜŞTERİ cayma hakkını kullandığını yasal süre içinde ([email protected]) adresine e-posta göndermek yoluyla bildirmelidir.

CAYMA HAKKI KULLANILAMAYACAK ÜRÜNLER

a) Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
b) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.
c) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
ç) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
d) Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.
e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
f) Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.
g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.
ğ) Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayri maddi mallara ilişkin sözleşmeler.
h) Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
YETKİLİ MAHKEME

İş bu sözleşme ile ilgili çıkacak ihtilaflarda her yıl Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl Aralık ayında ilan edilen değere kadar alıcı veya satıcının yerleşim yerindeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri, söz konusu değerin üzerindeki ihtilaflarda ise Tüketici Mahkemeleri yetkilidir.

Taraflar arasındaki ilişki sanal ortamda gerçekleştiği için; Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. Bu kapsamda, işbu Kullanım Koşulları, Kullanıcı tarafından “Kabul Ediyorum” seçeneğinin tıklandığı an yürürlüğe girecek olup; Sözleşme tarihi, Sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarih addedilecektir.

İşbu Sözleşme MÜŞTERİ tarafından okunarak kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

 

Gizlilik Politikası
bufirsatkacmaz.com (bufirsatkacmaz.com,) olarak, sizlerden talep edilen bilgilerin nasıl saklandığı ve kullanıldığına dair tüm detayları ve uygulama prensiplerini bu sayfada açıklamaktadır.

Öncelikle bilgilerinizi bizlerle paylaşmak konusunda gösterdiğiniz güven için sonsuz teşekkürler. Emin olabilirsiniz ki bu bilgiler sadece sizlere daha iyi hizmet edebilmek ve sunmakta olduğumuz hizmetin kalitesini yükseltmek için toplanmaktadır. Bu beyan, ilgili bilgilerin yönetilmesinde gözettiğimiz ilkelere dair açıklamalar içermektedir. Web sitemizi ziyaret ettiğinizde bu gizlilik beyanında belirtilen uygulamaları kabul etmiş ve bunlara uymayı kabul ve taahüt etmiş sayılacağınızı da hatırlatmak isteriz..

Sizlerden Talep Ettiğimiz Bilgilerin Ne Şekilde Kullanıldığı Hakkında

Tarafınızca İletilen Bilgiler:

Sitemizde bulunan ve sizlerden bilgi toplayan çeşitli formlar (örn. kayıt formları ve sipariş formları) anketler ve yarışmalar, iletişim bilgilerinizi (örneğin isminiz, elektronik posta adresiniz, telefon numaralarınız ve posta adresiniz) ve demografik bilgilerinizi sistemimize iletmektedir. Satın alma formlarımız ayrıca mali bilgilerin (örneğin kredi kartı numaraları) verilmesini de gerektirmektedir. Yukarıda bahsedilen Kişisel Bilgilerinizi, siparişlerinizi almak, ürün ve hizmetlerimizi sunmak, ödemelerinizi gerçekleştirmek, siparişleriniz, ürünler ve hizmetler hakkında pazarlama amacıyla sizinle irtibata geçmek, bilgilerinizi güncellemek ve üyeliğinizi yönetmek ve sürdürmek, ilginizi çekebilecek ürün ve hizmetleri önermek amacıyla kullanılmaktadır.

Elektronik Posta İletişimi:

bufirsatkacmaz.com sitesine üye olmak üzere üye kayıt formunu doldurduğunuz ve onayladığınız andan itibaren aksini talep etmediğiniz sürece günlük fırsatlarımızla ilgili bilgilendirme e-postaları e-posta adresinize gönderilecektir. Dilediğiniz zaman bu e-postaları almamak için bizimle bağlantıya geçerek günlük bilgilendirme listemizden çıkartılmayı talep edebilirsiniz.

Günlük fırsatlarla ilgili gönderilen e-postalara ek olarak, sitemizden alış veriş yaptığınızda satın aldığınız hizmetten nasıl faydalanacağınızı anlatan ve bu hizmetlerden faydalanmanızı sağlayacak bilgiler içeren ve periyodik olmayan bilgilendirme e-postalarını da adresinize ileteceğiz. Hizmetlerden faydalanmanızı sağlayacak bu e-postalar başka herhangi bir içeriğe sahip olmayacak ve sadece ilgili hizmetlerle ilgili kodlar içerecektir. Bu nedenle, sitemize üye olurken verdiğiniz e-posta adresinin doğruluğunu da bu beyanımızı okuduğunuzda kabul etmiş sayılırsınız.

Bilgilerin Kullanımı

İletişim Bilgileri ve Demografik Bilgiler

İletişim bilgileriniz gerekli görüldüğünde sizinle sitemizde yaptığınız işlemlerle ilgili olarak temas kurabilmek için kullanılmaktadır. İletişim bilgilerinizin 3. şahıslarla paylaşılmamaktadır. Üçüncü bir tarafın kimliğinizin ifşasını talep eden bir mahkeme celbi veya diğer bir yasal evrakı bize iletmesi halinde, dosyalarımızda yer alan en son adresinizi kullanarak durumu size bildirmek için makul bütün çabaları göstereceğiz, şu koşulla ki irtibat bilgilerinizin güncel olmamasından veya başka şekillerde size bildirimde bulunamayacak durumda olmamızdan sorumlu olmayacağız. İflas, yediemin tayini veya mülkiyetin diğer şekillerde devri halinde irtibat bilgileriniz halefe devredilecektir. Bu Fırsat Kaçmaz, kamu güvenliğinden sorumlu resmi makamlarla talepleri halinde kişisel bilgilerinizi paylaşma hakkını daima saklı tutar.

Kredi kartı ile alışveriş yaptığınızda gerekli bilgilerinizin (kredi kartı numarası, son kullanma tarihi, CVV2 ve benzeri bilgiler) bankalarımız ile paylaşılmasını da kabul etmiş sayılırsınız. Aksi takdirde satın alma işlemini tamamlamanız mümkün değildir.

Demografik bilgileri, sitemizi kullanıcılarımızın ilgi alanlarına tespit etmek ve bu bilgilere dayanarak size daha iyi hizmet sunabilmemizi mümkün kılacak çeşitli akıllı algoritmaları çalıştırabilmek için kullanmaktayız. Bu bilgiler istisnalar hariç tutulmak kaydıyla, insanlar tarafından incelenmemektedir.

Mali Bilgiler

Sitemizde bir satın alma yaptığınızda size ait mali bilgilerin, işleminizi gerçekleştirmek için gerekli 3. şahıslara (bankalar, kredi kartı şirketleri vb.) verilmesini kabul etmektesiniz. Paylaşılacak bilgiler kredi kartı numarası, son kullanma tarihi, CVV2 de dahil olmak ve fakat bunlarla sınırlı olmamak üzere gerekli tüm mali bilgileri içerir.

Diğer Siteler, 3. Şahıslar ve Bunların Gizlilik Politikaları

Bu sitede diğer sitelerin linkleri bulunabilir. Bu Fırsat Kaçmaz bu web sitelerinin gizlilik uygulamaları veya içeriklerinden veya üçüncü tarafların gizlilik politikaları ve uygulamalarından sorumlu değildir.

Diğer Hususlar

Gizlilik Tedbirlerimiz

Bu site kontrolümüz altındaki bilgilerin kaybedilmesi, kötüye kullanılması veya tadil edilmesini önleyici güvenlik önlemlerine sahiptir. Güvenli sunucu yazılımımız (SSL) endüstri standardı olup güvenli ticari işlemler için günümüzde mevcut olan en iyi yazılımlar arasında yer almaktadır. Bu yazılım, kredi kartı numarası, isim ve adres dahil olmak üzere kişisel bilgilerinizi şifrelemekte ve bu bilgiler Internet üzerinde dolaşımda iken okunmasını engellemektedir.

Bu Fırsat Kaçmaz web kullanıcısı profilinizde kredi kartı numaralarınızın sadece son dört hanesini saklamaktadır. Ancak siparişiniz anında kredi kartı numaranızın tamamını o an çalışmakta olduğumuz bankaya iletmek durumundayız.

Kişisel olarak tanımlanabilir müşteri bilgilerinin toplanması, saklanması ve ifşası ile ilgili olarak fiziksel, elektronik ve prosedürel koruma önlemleri kullanmaktayız. Güvenlik prosedürlerimiz, bazı durumlarda size kişisel bilgi ifşa etmeden önce kimliğinizi kanıtlamanızı talep edebileceğimiz anlamına gelmektedir.

Bildirimler ve Revizyonlar

Çalışma ve operasyon yöntemlerimiz değişim içinde olduğundan gizlilik beyanımız da zamanla değişebilir. Son değişiklikleri görmek için web sitemizi sık sık ziyaret etmeli ve bu sayfayı satın alma işlemlerinizden önce okumak durumundasınız. Aksi belirtilmediği sürece, geçerlilikte olan gizlilik politikamız siz ve hesabınızla ilgili olarak elimizde bulunan bütün bilgiler için geçerlidir.

Eğer tüm bu açıklamalarla ya da sitemizin işleyişi ile ilgili sizi kaygılandıran veya şüphe duymanıza neden olan bir konu varsa bize sitemizdeki iletişim formundan ya da [email protected] e-posta adresinden ulaşarak, cevaplanmasını istediğiniz tüm sorunlarınızı iletebilirsiniz. En kısa sürede size yardımcı olmaya çalışacağız.

Bu Fırsat Kaçmaz kuralları, tüm kullanıcılarının güvenli bir ortamda alışveriş yapabilmeleri için vardır. Bir alıcı olarak Kullanıcı şartları’nı inceleyip kuralları bilmeniz ve işlemlerinizi bu kurallara uygun olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Satıcının satışa sunduğu ürün için, ürün sayfasında belirttiği kriterlere uymuyorsanız o ürünü satın almamalısınız. Örneğin İstanbul’daki bir satıcı, ürünününün açıklamasında “Sadece İstanbul içi gönderilir” olarak listelediyse ve siz İstanbul’da ikamet etmiyorsanız, bu ürünü satın almamalısınız.

Bufirsatkacmaz.com dışında işlem gerçekleştirmek için bir satıcıyla irtibat kurmanız ve kendisine site harici işlem gerçekleştirmeyi teklif etmeniz kural ihlalidir ve üyelik iptalini gerektirir.

Bufirsatkacmaz.com tarafından, alıcıların “Dükkana Soru Sor” bölümü üzerinden satıcılar ile iletişime geçtiklerinde argo, hakaret, aşağlayıcı içerikte cümleler kullanmasının teslip edilmesi durumunda üyelik iptali gerçekleştirilmektedir.

Pigalata.com kuralları, tüm kullanıcılarının güvenli bir ortamda alışveriş yapabilmeleri için vardır. Bir satıcı olarak Kullanıcı Şartları’nı inceleyip kuralları bilmeniz ve işlemlerinizi bu kurallara uygun olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bazı hususlar:

Satıcılar, Kullanıcı Şartları’nda da belirtildiği üzere, listeledikleri ürünün niteliğinden sorumludurlar.
Satıcılar, ödemesi yapılmış bir ürünü alıcıya beyan ettiği süre ve yöntemle teslim etmekle sorumludurlar.
Satıcılar, sattıkları ürün veya ürünlerin 100 TL ve üzerinde olması durumunda kargolamalarını “Gönderici Ödemeli” olarak yapmak zorundadırlar.
Satıcılar, Pigalata’nın beyan ettiği ve hedeflediği müşteri potansiyeline uygun olarak sadece tasarım ürünlerini listeleyip satabilirler.
Pigalata, satıcıların niteliğini görsel ve yazılı olarak tam olarak ortaya koyamamış ürünlerinin listelenmesine izin vermeyebilir.
Satıcılar, alıcıların memnuniyetini sağlamakla yükümlüdür. Ürünleri sürekli iade edilen ve ürünleri hakkında şikayet gelen bir satıcının üyeliği, yapılan değerlendirme sonucunda kısıtlanabilir veya iptal edilebilir.
Satıcılar, Pigalata.com’ un Yasaklı Ürünler bölümünde belirlediği kapsamına giren ürün veya ürünleri dikkatli bir şekilde incelemeli ve bu kapsamdaki ürünleri listelememelidirler.
Yukarıda belirtilen hususlardan bir veya birkaç tanesinin gerçekleşmesi sonucunda, Pigalata.com ürün veya ürünlerin satışını durdurabilir ve/veya satıcının üyeliğini iptal edebilir.

Pigalata.com, kural ihlalleri nedeniyle bir listeleme sonlandırdığında, satıcılara bilgilendirme e-postası göndermektedir.

Pigalata.com kullanıcısı olarak, ürün satarken veya satın alırken bu işlemin mutlaka yasal bir çerçeve içerisinde gerçekleşmesine dikkat etmelisiniz.

Yasaklı Ürünler Listesi :

Airbag ve ekipmanları
Alım-satımı devlet iznine tabi olan ürünler
Alkollü içecekler
Ateşli silahlar ve bıçaklar
Askeri teçhizat
Canlı hayvan
Çalıntı mallar, seri numarası çıkarılmış ürünler
Dinleme cihazları
Hisse senedi, tahvil, bono
İnsan organları
Kaçak ve ithalatı yasak ürünler
Kopya ve bandrolsüz ürünler
Kültür ve tabiat varlıkları
Maymuncuk ve kilit açıcılar
Promosyon ürünleri
Pornografik içerikli malzemeler
Radar dedektörleri
Reçeteli ilaçlar, lensler, endikasyon bilgisi içeren ürünler
Resmi kıyafetler ve üniformalar
Riskli İşlemler
Sahte veya Replika ürünler
Şans oyunları biletleri
Telsiz ve komünikasyon cihazları
Toplu elektronik posta adresi listeleri
TV dekoderleri ve şifreli yayın çözücüler
Tütün mamulleri & Elektronik sigaralar
Uyuşturucu madde ve kullanımını sağlayan araçlar
Ürün vasfına sahip olmayan listelemeler
Yanıcı ve patlayıcı maddeler
Yasaklı yayınlar
Veteriner Tıbbi Ürünler

6502 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN

BİRİNCİ KISIM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında;

a) Bakan: Gümrük ve Ticaret Bakanını,

b) Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığını,

c) Genel Müdür: Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürünü,

ç) Genel Müdürlük: Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünü,

d) Hizmet: Bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan ya da yapılması taahhüt edilen mal sağlama dışındaki her türlü tüketici işleminin konusunu,

e) İthalatçı: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere mal veya hizmetleri ya da bu malların hammaddelerini yahut ara mallarını ticari veya mesleki amaçlarla ithal ederek satım, kira, finansal kiralama veya benzeri bir yolla piyasaya süren gerçek veya tüzel kişiyi,

f) Kalıcı veri saklayıcısı: Tüketicinin gönderdiği veya kendisine gönderilen bilgiyi, bu bilginin amacına uygun olarak makul bir süre incelemesine elverecek şekilde kaydedilmesini ve değiştirilmeden kopyalanmasını sağlayan ve bu bilgiye aynen ulaşılmasına imkân veren kısa mesaj, elektronik posta, internet, disk, CD, DVD, hafıza kartı ve benzeri her türlü araç veya ortamı,

g) Konut finansmanı kuruluşu: Konut finansmanı kapsamında doğrudan tüketiciye kredi kullandıran ya da finansal kiralama yapan bankalar ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından konut finansmanı faaliyetinde bulunması uygun görülen finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketlerini,

ğ) Kredi veren: Mevzuatı gereği tüketicilere kredi vermeye yetkili olan gerçek veya tüzel kişiyi,

h) Mal: Alışverişe konu olan; taşınır eşya, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallar ile elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanan yazılım, ses, görüntü ve benzeri her türlü gayri maddi malları,

ı) Sağlayıcı: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye hizmet sunan ya da hizmet sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi,

i) Satıcı: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi,

j) Teknik düzenleme: 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunda yer alan tanımı,

k) Tüketici: Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi,

l) Tüketici işlemi: Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi,

m) Tüketici örgütleri: Tüketicinin korunması amacıyla kurulan dernek, vakıf veya bunların üst kuruluşlarını,

n) Üretici: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere tüketiciye sunulmuş olan mal ya da bu malların hammaddelerini yahut ara mallarını üretenler ile mal üzerine markasını, unvanını veya herhangi bir ayırt edici işaretini koyarak kendisini üretici olarak gösteren gerçek veya tüzel kişiyi,

ifade eder.

İKİNCİ KISIM

Genel Esaslar

Temel ilkeler

MADDE 4 – (1) Bu Kanunda yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ile bilgilendirmeler en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenir ve bunların bir nüshası kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilir. Sözleşmede bulunması gereken şartlardan bir veya birkaçının bulunmaması durumunda, eksiklik sözleşmenin geçerliliğini etkilemez. Bu eksiklik sözleşmeyi düzenleyen tarafından derhâl giderilir.

(2) Sözleşmede öngörülen koşullar, sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemez.

(3) Tüketiciden; kendisine sunulan mal veya hizmet kapsamında haklı olarak yapılmasını beklediği ve sözleşmeyi düzenleyenin yasal yükümlülükleri arasında yer alan edimler ile sözleşmeyi düzenleyenin kendi menfaati doğrultusunda yapmış olduğu masraflar için ek bir bedel talep edilemez. Bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar tarafından tüketiciye sunulan ürün veya hizmetlerde ise tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlığın görüşü alınarak bu Kanunun ruhuna uygun olarak ve tüketiciyi koruyacak şekilde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenir.

(4) Bu Kanunda düzenlenen sözleşmelere istinaden tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak kâğıt üzerinde yazılı şekilde tüketiciye verilmesi zorunludur. Uzaktan iletişim aracıyla kurulan sözleşmelerde ise, bu bilgiler kullanılan uzaktan iletişim aracına uygun şekilde verilir. Bu bilgilerin tüketiciye verildiğinin ispatı sözleşmeyi düzenleyene aittir.

(5) Tüketicinin yapmış olduğu işlemler nedeniyle kıymetli evrak niteliğinde sadece nama yazılı ve her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde senet düzenlenebilir. Bu fıkra hükümlerine aykırı olarak düzenlenen senetler tüketici yönünden geçersizdir.

(6) Tüketici işlemlerinde, tüketicinin edimlerine karşılık olarak alınan şahsi teminatlar, her ne isim altında olursa olsun adi kefalet sayılır. Tüketicinin alacaklarına ilişkin karşı tarafça verilen şahsi teminatlar diğer kanunlarda aksine hüküm bulunmadıkça müteselsil kefalet sayılır.

(7) Temerrüt hâli de dâhil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmaz.

(8) Bu Kanun tüm düzenlemeleri yönünden katılım bankalarını da kapsar. Uygulama, kâr payı dikkate alınarak yapılır.

Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar

MADDE 5 – (1) Haksız şart; tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dâhil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarıdır.

(2) Tüketiciyle akdedilen sözleşmelerde yer alan haksız şartlar kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin haksız şartlar dışındaki hükümleri geçerliliğini korur. Bu durumda sözleşmeyi düzenleyen, kesin olarak hükümsüz sayılan şartlar olmasaydı diğer hükümlerle sözleşmeyi yapmayacak olduğunu ileri süremez.

(3) Bir sözleşme şartı önceden hazırlanmış ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Sözleşmeyi düzenleyen, bir standart şartın münferiden müzakere edildiğini iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlüdür. Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.

(4) Sözleşme şartlarının yazılı olması hâlinde, tüketicinin anlayabileceği açık ve anlaşılır bir dilin kullanılmış olması gerekir. Sözleşmede yer alan bir hükmün açık ve anlaşılır olmaması veya birden çok anlama gelmesi hâlinde; bu hüküm, tüketicinin lehine yorumlanır.

(5) Faaliyetlerini, kanun veya yetkili makamlar tarafından verilen izinle yürütmekte olan kişi veya kuruluşların hazırladıkları sözleşmelere de niteliklerine bakılmaksızın bu madde hükümleri uygulanır.

(6) Bir sözleşme şartının haksızlığı; sözleşme konusu olan mal veya hizmetin niteliği, sözleşmenin kuruluşunda var olan şartlar ve sözleşmenin diğer hükümleri veya haksız şartın ilgili olduğu diğer bir sözleşmenin hükümleri dikkate alınmak suretiyle sözleşmenin kuruluş anına göre belirlenir.

(7) Sözleşme şartlarının haksızlığının takdirinde, bu şartlar açık ve anlaşılır bir dille yazılmış olmak koşuluyla, hem sözleşmeden doğan asli edim yükümlülükleri arasındaki hem de mal veya hizmetin piyasa değeri ile sözleşmede belirlenen fiyat arasındaki dengeye ilişkin bir değerlendirme yapılamaz.

(8) Bakanlık, genel olarak kullanılmak üzere hazırlanmış sözleşmelerde yer alan haksız şartların, sözleşme metinlerinden çıkarılması veya kullanılmasının önlenmesi için gerekli tedbirleri alır.

(9) Haksız şartların tespit edilmesi ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile sınırlayıcı olmamak üzere haksız şart olduğu kabul edilen sözleşme şartları yönetmelikle belirlenir.

Satıştan kaçınma

MADDE 6 – (1) Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz.

(2) Hizmet sağlamaktan haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz.

(3) Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebepyoksa; bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz.

(4) Bakanlık ve belediyeler, bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidir.

Sipariş edilmeyen mal veya hizmetler

MADDE 7 – (1) Sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hâllerde, tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur.

(2) Bir mal veya hizmetin sipariş edildiğini iddia eden bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Ayıplı Mal ve Hizmetler

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Ayıplı Mallar

Ayıplı mal

MADDE 8 – (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.

(2) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.

(3) Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.

Ayıplı maldan sorumluluk

MADDE 9 – (1) Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür.

(2) Satıcı, kendisinden kaynaklanmayan reklam yoluyla yapılan açıklamalardan haberdar olmadığını ve haberdar olmasının da kendisinden beklenemeyeceğini veya yapılan açıklamanın içeriğinin satış sözleşmesinin akdi anında düzeltilmiş olduğunu veya satış sözleşmesi kurulma kararının bu açıklama ile nedensellik bağı içinde olmadığını ispatladığı takdirde açıklamanın içeriği ile bağlı olmaz.

İspat yükü

MADDE 10 – (1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.

(2) Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.

(3) Satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, üretici, ithalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde malın ayıbına ilişkin açıklayıcı bilgiyi içeren bir etiket konulur. Bu etiketin tüketiciye verilmesi veya ayıba ilişkin açıklayıcı bilginin tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde açıkça gösterilmesi zorunludur. Teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ise hiçbir şekilde piyasaya arz edilemez. Bu ürünlere, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Tüketicinin seçimlik hakları

MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;

a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,

b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,

c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,

ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,

seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.

(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.

(3) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.

(4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.

(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.

(6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.

Zamanaşımı

MADDE 12 – (1) Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıldır.

(2) Bu Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası saklı olmak üzere ikinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu bir yıldan, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise üç yıldan az olamaz.

(3) Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.

İKİNCİ BÖLÜM

Ayıplı Hizmetler

Ayıplı hizmet

MADDE 13 – (1) Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.

(2) Hizmet sağlayıcısı tarafından bildirilen, internet portalında veya reklam ve ilanlarında yer alan özellikleri taşımayan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler ayıplıdır.

Ayıplı hizmetten sorumluluk

MADDE 14 – (1) Sağlayıcı, hizmeti sözleşmeye uygun olarak ifa etmekle yükümlüdür.

(2) Sağlayıcı, kendisinden kaynaklanmayan reklam yoluyla yapılan açıklamalardan haberdar olmadığını ve haberdar olmasının da kendisinden beklenemeyeceğini veya yapılan açıklamanın içeriğinin hizmet sözleşmesinin kurulduğu tarihte düzeltilmiş olduğunu veya hizmet sözleşmesinin kurulması kararının bu açıklama ile nedensellik bağı içermediğini ispatladığı takdirde açıklamanın içeriği ile bağlı olmaz.

Tüketicinin seçimlik hakları

MADDE 15 – (1) Hizmetin ayıplı ifa edildiği durumlarda tüketici, hizmetin yeniden görülmesi, hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı, ayıp oranında bedelden indirim veya sözleşmeden dönme haklarından birini sağlayıcıya karşı kullanmakta serbesttir. Sağlayıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar sağlayıcı tarafından karşılanır. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile birlikte Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.

(2) Ücretsiz onarım veya hizmetin yeniden görülmesinin sağlayıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici bu hakları kullanamaz. Orantısızlığın tayininde hizmetin ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.

(3) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden indirim yapılan tutar derhâl tüketiciye iade edilir.

(4) Ücretsiz onarım veya hizmetin yeniden görülmesinin seçildiği hâllerde, hizmetin niteliği ve tüketicinin bu hizmetten yararlanma amacı dikkate alındığında, makul sayılabilecek bir süre içinde ve tüketici için ciddi sorunlar doğurmayacak şekilde bu talep sağlayıcı tarafından yerine getirilir. Her hâlükârda bu süre talebin sağlayıcıya yöneltilmesinden itibaren otuz iş gününü geçemez. Aksi takdirde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.

Zamanaşımı

MADDE 16 – (1) Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı hizmetten sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, hizmetin ifası tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.

(2) Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Tüketici Sözleşmeleri

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Taksitle Satış

Taksitle satış sözleşmeleri

MADDE 17 – (1) Taksitle satış sözleşmesi, satıcı veya sağlayıcının malın teslimi veya hizmetin ifasını üstlendiği, tüketicinin de bedeli kısım kısım ödediği sözleşmelerdir.

(2) Tüketicinin, kira süresi sonunda bir malın mülkiyetini edinme zorunluluğunun bulunduğu finansal kiralama sözleşmeleri hakkında da bu Bölüm hükümleri uygulanır.

(3) Taksitle satış sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmaz. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan satıcı veya sağlayıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.

Cayma hakkı

MADDE 18 – (1) Tüketici, yedi gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.

(2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.

(3) Satıcı cayma süresi içinde malı tüketiciye teslim etmişse tüketici, malı ancak olağan bir gözden geçirmenin gerektirdiği ölçüde kullanabilir; aksi takdirde tüketici cayma hakkını kullanamaz. Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile hizmetin ifasına başlanan hizmet sözleşmelerinde de tüketici cayma hakkını kullanamaz.

(4) Tüketicinin satıcıyı bulduğu finansal kiralama işlemlerinde cayma hakkı kullanılamaz.

Temerrüt

MADDE 19 – (1) Taksitle satış sözleşmelerinde tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda, satıcı veya sağlayıcı, kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak satıcı veya sağlayıcının bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de kalan borcun en az onda birini oluşturan ve birbirini izleyen en az iki taksidi veya kalan borcun en az dörtte birini oluşturan bir taksidi ödemede temerrüde düşmesi hâlinde kullanılabilir. Satıcı veya sağlayıcının bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyetuyarısında bulunması zorunludur.

(2) Muaccel kılınan taksitlerin hesaplanmasında faiz, komisyon ve benzeri masraflar dikkate alınmaz.

Erken ödeme

MADDE 20 – (1) Tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Her iki durumda da satıcı veya sağlayıcı, faiz veya komisyon aldığı durumlarda ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve komisyon indirimini yapmakla yükümlüdür.

Diğer hususlar

MADDE 21 – (1) Tüketicinin taşınır bir malın satış bedelini önceden kısım kısım ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen ödenmesinden sonra satılanı tüketiciye teslim etmeyi üstlendikleri ve ödeme süresi bir yıldan daha uzun veya belirsiz olan sözleşmeler hakkında Türk Borçlar Kanununun ön ödemeli taksitle satış hükümleri uygulanır.

(2) Sözleşmenin zorunlu içeriği, tüketici ile satıcı ve sağlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, erken ödeme ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

İKİNCİ BÖLÜM

Tüketici Kredileri

Tüketici kredisi sözleşmeleri

MADDE 22 – (1) Tüketici kredisi sözleşmesi, kredi verenin tüketiciye faiz veya benzeri bir menfaat karşılığında ödemenin ertelenmesi, ödünç veya benzeri finansman şekilleri aracılığıyla kredi verdiği veya kredi vermeyi taahhüt ettiği sözleşmeyi ifade eder.

(2) Kredi kartı sözleşmeleri, faiz veya benzeri bir menfaat karşılığında, ödemenin üç aydan daha uzun süre ertelenmesi veya benzer şekilde taksitle ödeme imkânı sağlanması hâlinde tüketici kredisi sözleşmesi olarak değerlendirilir. Ancak bu durumda uygulanacak faiz oranı kredi kartı sözleşmesi uyarınca belirlenen orandan fazla olamaz.

(3) Tüketici kredisi sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmaz. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan kredi veren, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.

Sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü

MADDE 23 – (1) Kredi verenin ve varsa kredi aracısının, tüketiciye, teklif ettikleri kredi sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formunu, sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce vermesi zorunludur.

Cayma hakkı

MADDE 24 – (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.

(2) Kredi veren, cayma hakkı olduğu konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin cayma hakkı süresi içinde kredi verene yöneltilmiş olması yeterlidir.

(3) Cayma hakkını kullanan tüketicinin krediden faydalandığı hâllerde, tüketici, anaparayı ve kredinin kullanıldığı tarihten anaparanın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini kredi verene göndermesinden sonra otuz gün içinde geri öder. Bu süre içinde ödeme yapılmaması hâlinde tüketici kredisinden cayılmamış sayılır. Faiz, akdî faiz oranına göre hesaplanır. Tüketiciden, hesaplanan akdî faiz ve bir kamu kurum veya kuruluşuna veya üçüncü kişilere ödenmiş olan masraflar dışında herhangi bir bedel talep edilemez.

Faiz oranı

MADDE 25 – (1) Belirli süreli tüketici kredisi sözleşmelerinde faiz oranı sabit olarak belirlenir. Sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen bu oran tüketici aleyhine değiştirilemez.

(2) Tüketici kredisi sözleşmelerinde, akdî faiz, efektif yıllık faiz veya kredinin toplam maliyetinin yer almaması durumunda, kredi tutarı faizsiz olarak sözleşme süresinin sonuna kadar kullanılır. Efektif faiz oranı, olduğundan düşük gösterilmişse, kredinin toplam maliyetinin hesaplanmasında esas alınacak akdî faiz oranı, düşük gösterilen efektif faiz oranına uyacak şekilde yeniden belirlenir. Bu hâllerde ödeme planı, yapılan değişikliklere göre yeniden düzenlenir.

Sözleşmede değişiklik yapılması

MADDE 26 – (1) Belirli süreli kredi sözleşmesinin şartları, tüketici aleyhine değiştirilemez.

(2) Belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde faiz oranında değişiklik yapılması hâlinde, bu değişikliğin yürürlüğe girmesinden otuz gün önce, tüketiciye kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla yazılı olarak bildirilmesi zorunludur. Bu bildirimde, yeni faiz oranının yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak ödemelerin tutarı, sayısı ile aralıklarının değişmesine ilişkin ayrıntılara yer verilir. Faiz oranının artırılması hâlinde, yeni faiz oranı geriye dönük olarak uygulanamaz. Tüketici, bildirim tarihinden itibaren en geç altmış gün içinde borcun tamamını ödediği ve kredi kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmez.

Erken ödeme

MADDE 27 – (1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilir veya kredi borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hâllerde kredi veren, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.

Temerrüt

MADDE 28 – (1) Belirli süreli kredi sözleşmelerinde tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda, kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi hâlinde kullanılabilir. Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur.

(2) Muaccel kılınan taksitlerin hesaplanmasında faiz, komisyon ve benzeri masraflar dikkate alınmaz.

Sigorta yaptırılması

MADDE 29 – (1) Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilmek zorundadır. Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir.

Bağlı krediler

MADDE 30 – (1) Bağlı kredi sözleşmesi; tüketici kredisinin münhasıran belirli bir malın veya hizmetin tedarikine ilişkin bir sözleşmenin finansmanı için verildiği ve bu iki sözleşmenin objektif açıdan ekonomik birlik oluşturduğu sözleşmedir.

(2) Ekonomik birliğin varlığı;

a) Satıcı veya sağlayıcının tüketici için krediyi finanse ettiği,

b) Üçüncü bir tarafça finanse edilmesi durumunda, kredi verenin kredi sözleşmesinin imzalanması veya hazırlanması ile ilgili olarak satıcı veya sağlayıcının hizmetlerinden yararlandığı,

c) Belirli bir mal veya hizmetin verilmesinin kredi sözleşmesinde açıkça belirtildiği,

durumlarından en az birinin varlığı hâlinde kabul edilir.

(3) Tüketicinin mal veya hizmet tedarikine ilişkin sözleşmeden cayması ve buna ilişkin bildirimin cayma süresi içinde ayrıca kredi verene de yöneltilmesi hâlinde, bağlı kredi sözleşmesi de herhangi bir tazminat veya cezai şart ödeme yükümlülüğü olmaksızın sona erer.

(4) Bağlı kredilerde, mal veya hizmet hiç ya da gereği gibi teslim veya ifa edilmez ise satıcı, sağlayıcı ve kredi veren, tüketicinin satış sözleşmesinden dönme veya bedelden indirim hakkını kullanması hâlinde müteselsilensorumludur. Tüketicinin bedelden indirim hakkını kullanması hâlinde bağlı kredi de bu oranda indirilir ve ödeme planı buna göre değiştirilir. Tüketicinin sözleşmeden dönme hakkını kullanması hâlinde, o güne kadar yapmış olduğu ödemenin iadesi hususunda satıcı, sağlayıcı ve kredi veren müteselsilen sorumludur. Ancak, kredi verenin sorumluluğu; malın teslim veya hizmetin ifa edilmediği durumlarda satış sözleşmesinde veya bağlı kredi sözleşmesinde belirtilen malın teslim veya hizmetin ifa edilme tarihinden, malın teslim veya hizmetin ifa edildiği durumlarda malın teslim veya hizmetin ifa edildiği tarihten itibaren, kullanılan kredi miktarı ile sınırlı olmak üzere bir yıldır.

(5) Kredi veren ile satıcı veya sağlayıcı arasında belirli bir malın veya hizmetin tedarikine ilişkin bir sözleşme olmaksızın, tüketicinin kendisi tarafından belirlenen malın veya hizmetin bedelinin kredi veren tarafından ödenmesi suretiyle kullandırılan krediler bağlı kredi sayılmaz.

Diğer hususlar

MADDE 31 – (1) Belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemez. Bu hesap, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması hâlinde kredinin ödenmesi ile kapanır.

(2) Tüketicinin açık talimatı olmaksızın, belirli süreli kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamaz.

(3) Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır.

(4) Sözleşme öncesi bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, kapsam dışı sözleşmeler, tüketici ile kredi verenin hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, erken ödeme, efektif yıllık faizin hesaplanması, tüketici kredilerine ilişkin reklamların zorunlu içeriği, fesih hakkının kullanılması, temerrüt, kredinin devri, bağlı kredi ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Konut Finansmanı

Konut finansmanı sözleşmeleri

MADDE 32 – (1) Konut finansmanı sözleşmesi, konut edinmeleri amacıyla; tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılmasına yönelik sözleşmedir.

(2) Konut finansmanı sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmaz. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.

Sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü

MADDE 33 – (1) Konut finansmanı kuruluşları, tüketiciye, konut finansmanı sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formunu, sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce vermek zorundadır.

Temerrüt

MADDE 34 – (1) Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda konut finansmanı kuruluşu, kalan borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak konut finansmanı kuruluşunun bütün edimlerini ifa etmiş olması ve tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi hâlinde kullanılabilir. Konut finansmanı kuruluşunun bu hakkını kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererekmuacceliyet uyarısında bulunması gerekir.

(2) Muaccel kılınan taksitlerin hesaplanmasında faiz, komisyon ve benzeri masraflar dikkate alınmaz.

(3) Finansal kiralama işlemlerinde, muacceliyet uyarısında verilen süre içinde tüketicinin edimini yerine getirmemesi hâlinde, bu sürenin sona ermesini takiben konut finansmanı kuruluşu kalan borcun tamamını ifa etme hakkını kullanmak üzere konut finansmanı sözleşmesini feshettiği takdirde, konutu derhâl satışa çıkarmakla yükümlüdür. Konut finansmanı kuruluşu satış öncesinde konut için 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca yetki verilmiş olan kişi veya kurumlara kıymet takdiri yaptırır. Takdir edilen kıymet, satıştan en az on iş günü önce tüketiciye bildirilir. Konut finansmanı kuruluşu takdir edilen kıymeti dikkate alarak basiretli bir tacir gibi davranmak suretiyle konutun satışını gerçekleştirir. Konutun satışından elde edilen bedelin, kalan borcu aşması hâlinde aşan kısım tüketiciye derhâl ödenir. Konut finansmanına yönelik finansal kiralama işlemlerinde 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununun 33 üncü maddesi uygulanmaz.

(4) Konutun satışının bu maddenin üçüncü fıkrası kapsamında gerçekleştirilmesi ve varsa elde edilen bedelin kalan borcu aşan kısmının tüketiciye ödenmesini takiben tüketici veya zilyetliğin devredilmiş olması hâlinde zilyetliği elinde bulunduran üçüncü şahıslar konutu tahliye etmekle yükümlüdür. Konutun tahliye edilmemesi hâlinde konut sahibi,9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununun 26 ncı ve 27 nci maddeleri uyarınca tüketici veya zilyetliği elinde bulunduran üçüncü şahıslar aleyhine icra yoluna başvurabilir.

Bağlı krediler

MADDE 35 – (1) Bağlı kredi sözleşmesi; konut finansmanı kredisinin münhasıran belirli bir konutun satın alınması durumunda bir sözleşmenin finansmanı için verildiği ve bu iki sözleşmenin objektif açıdan ekonomik bir birlik oluşturduğu sözleşmedir.

(2) Bağlı kredilerde, konutun hiç ya da gereği gibi teslim edilmemesi nedeniyle tüketicinin bu Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen seçimlik haklarından birini kullanması hâlinde, satıcı ve konut finansmanı kuruluşu müteselsilensorumludur. Ancak, konut finansmanı kuruluşunun sorumluluğu; konutun teslim edilmemesi durumunda konut satış sözleşmesinde veya bağlı kredi sözleşmesinde belirtilen konut teslim tarihinden, konutun teslim edilmesi durumunda konutun teslim edildiği tarihten itibaren, kullanılan kredi miktarı ile sınırlı olmak üzere bir yıldır.

(3) Konut finansmanı kuruluşları tarafından verilen kredilerin ipotek finansmanı kuruluşlarına, konut finansmanı fonlarına veya ipotek teminatlı menkul kıymet teminat havuzlarına devrolması hâlinde dahi, kredi veren konut finansmanı kuruluşunun sorumluluğu devam eder. Krediyi devralan kuruluş bu madde kapsamında sorumlu olmaz.

(4) Konut finansmanı kuruluşu ile satıcı arasında belirli bir konutun tedarikine ilişkin bir sözleşme olmaksızın, tüketicinin kendisi tarafından belirlenen konutun bedelinin kredi veren konut finansmanı kuruluşu tarafından ödenmesi suretiyle kullandırılan krediler bağlı kredi sayılmaz.

Faiz oranı

MADDE 36 – (1) Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul edilir.

(2) Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilir. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemez. Oranın değişken olarak belirlenmesi hâlinde ise, başlangıçta sözleşmede belirlenen oran, dönemsel geri ödeme tutarı başlangıçta sözleşmede belirlenen azami dönemsel geri ödeme tutarını aşmamak koşuluyla ve sözleşmede belirlenecek yurt içinde veya yurt dışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan endekslerden en düşük olanı baz alınarak değiştirilebilir. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde bu yöntemin muhtemel etkileri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi şarttır. Bu amaçlarla kullanılabilecek referans faizler ve endeksler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir.

Erken ödeme

MADDE 37 – (1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.

(2) Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.

Sigorta yaptırılması

MADDE 38 – (1) Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorundadır. Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir.

Diğer hususlar

MADDE 39 – (1) Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemez. Bu hesap, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması hâlinde kredinin ödenmesi ile kapanır.

(2) Tüketicinin açık talimatı olmaksızın konut finansmanı sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamaz.

(3) Bu Bölüm hükümlerinin uygulanmasında, konut yapı kooperatiflerinin gerçek kişi ortakları da tüketici olarak kabul edilir.

(4) Sözleşme öncesi bilgilendirme, tüketici ile konut finansmanı kuruluşunun hak ve yükümlülükleri, sözleşmenin zorunlu içeriği, konut finansmanı reklamları, yeniden finansman, bağlı kredi, temerrüt, erken ödeme ve yıllık maliyet oranının hesaplanması ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ön Ödemeli Konut Satışı

Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri

MADDE 40 – (1) Ön ödemeli konut satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmedir.

(2) Tüketicilere sözleşmenin kurulmasından en az bir gün önce, Bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmek zorundadır.

(3) Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamaz.

Şekil şartı

MADDE 41 – (1) Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Aksi hâlde satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.

(2) Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.

Teminat

MADDE 42 – (1) Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunludur.

(2) Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.

Cayma hakkı

MADDE 43 – (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.

(2) Taşınmazın kısmen veya tamamen bağlı krediyle alınması durumunda bağlı kredi sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu tarihte hüküm doğurmak üzere bu maddede öngörülen cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe girer. Konut finansmanı kuruluşu cayma hakkı süresi içinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemez.

(3) Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.

Konutun teslimi

MADDE 44 – (1) Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez. Kat irtifakının tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte zilyetliğin devri hâlinde de devir ve teslim yapılmış sayılır.

Sözleşmeden dönme

MADDE 45 – (1) Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilir.

(2) Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. Tüketicinin ölmesi veya kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalması sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi ya da sözleşmenin yerine olağan koşullarla yapılacak bir taksitle satış sözleşmesinin konulmasına ilişkin önerisinin satıcı tarafından kabul edilmemesi yüzünden sözleşmeden dönülmesi hâllerinde tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez.

(3) Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri verilir. Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.

Diğer hususlar

MADDE 46 – (1) Sözleşme öncesi bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, tüketici ile satıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı ve sözleşmeden dönme ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Diğer Tüketici Sözleşmeleri

İş yeri dışında kurulan sözleşmeler

MADDE 47 – (1) Satıcı veya sağlayıcı ile tüketici arasında;

a) Teklifin tüketici ya da satıcı veya sağlayıcı tarafından yapılmasına bakılmaksızın iş yeri dışında, tarafların eş zamanlı fiziksel varlığında kurulan,

b) Tarafların eş zamanlı fiziksel varlığında tüketiciyle iş yeri dışında görüşülmesinin hemen sonrasında, satıcı veya sağlayıcının iş yerinde ya da herhangi bir uzaktan iletişim aracıyla kurulan,

c) Mal ve hizmetlerin tüketiciye tanıtımı ya da satışı amacıyla satıcı veya sağlayıcı tarafından düzenlenen bir gezi esnasında kurulan,

sözleşmeler iş yeri dışında kurulan sözleşmeler olarak kabul edilir.

(2) İş yeri dışında kurulan sözleşmeler, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş satıcı veya sağlayıcı tarafından kurulur.

(3) Tüketicinin, iş yeri dışında kurulan sözleşme ya da buna karşılık gelen herhangi bir öneri ile bağlanmadan önce ayrıntıları yönetmelikte belirlenen hususlarda açık ve anlaşılır şekilde bilgilendirilmesi zorunludur. Tüketicinin bilgilendirildiğine ilişkin ispat yükü satıcı veya sağlayıcıya aittir.

(4) İş yeri dışında kurulan sözleşmeler yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmaz. Geçerli bir sözleşme kurmamış olan satıcı veya sağlayıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez. Satıcı veya sağlayıcı; tüketicinin kendi el yazısı ile sözleşme tarihini yazmasını ve sözleşmeyi imzalamasını sağlamak, sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermek ve mal veya hizmeti tüketiciye sunmakla yükümlüdür. Sözleşmenin tüketiciye teslim edildiğinin ve mal veya hizmetin sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.

(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Cayma süresi içinde satıcı veya sağlayıcı sözleşmeye konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketici, cayma süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.

(6) Satıcı veya sağlayıcının bu maddede belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket etmesi veya tüketiciyi cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirmemesi durumunda, tüketici cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Her hâlükârda bu süre cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer.

(7) Sözleşmenin zorunlu içeriği, kapsam dışı sözleşmeler, doğrudan satışlar, tüketici ile satıcı ve sağlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, bilgilendirme yükümlülüğü, teslimat, satış yapacaklarda aranacak nitelikler ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.

Mesafeli sözleşmeler

MADDE 48 – (1) Mesafeli sözleşme, satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dâhil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmelerdir.

(2) Tüketici, mesafeli sözleşmeyi ya da buna karşılık gelen herhangi bir teklifi kabul etmeden önce ayrıntıları yönetmelikte belirlenen hususlarda ve siparişi onaylandığı takdirde ödeme yükümlülüğü altına gireceği konusunda açık ve anlaşılır şekilde satıcı veya sağlayıcı tarafından bilgilendirilir. Tüketicinin bilgilendirildiğine ilişkin ispat yükü satıcı veya sağlayıcıya aittir.

(3) Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin siparişinin kendisine ulaştığı andan itibaren taahhüt edilen süre içinde edimini yerine getirir. Mal satışlarında bu süre her hâlükârda otuz günü geçemez. Satıcı veya sağlayıcının bu süre içinde edimini yerine getirmemesi durumunda tüketici sözleşmeyi feshedebilir.

(4) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketici, cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Her hâlükârda bu süre cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer. Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.

(5) Oluşturdukları sistem çerçevesinde, uzaktan iletişim araçlarını kullanmak veya kullandırmak suretiyle satıcı veya sağlayıcı adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık edenler, bu maddede yer alan hususlardan dolayı satıcı veya sağlayıcı ile yapılan işlemlere ilişkin kayıtları tutmak ve istenilmesi hâlinde bu bilgileri ilgili kurum, kuruluş ve tüketicilere vermekle yükümlüdür. Ancak bu fıkra kapsamında aracılık edenler, satıcı veya sağlayıcı ile yaptıkları sözleşmeye aykırı fiillerinden dolayı sorumludur.

(6) Mesafeli sözleşmelerde, kapsam dışı sözleşmeler, tüketici ile satıcı ve sağlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, bilgilendirme yükümlülüğü, teslimat ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.

Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeler

MADDE 49 – (1) Finansal hizmetler, her türlü banka hizmeti, kredi, sigorta, bireysel emeklilik, yatırım ve ödeme ile ilgili hizmetleri ifade eder. Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşme, finansal hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, sağlayıcı ile tüketici arasında uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmelerdir.

(2) Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde, tüketicinin sözleşmenin kurulmasına ilişkin iradesini açıklamadan önce, cayma hakkı, tüketicinin kabul beyanı vermesi hâlinde yükümlülük altına gireceği ve ayrıntıları Bakanlıkça belirlenen diğer hususlarda, açık, anlaşılır ve kullanılan iletişim araçlarına uygun bir şekilde bilgilendirilmesi zorunludur. Bu bilgilendirmenin ticari amaçla yapıldığı anlaşılır olmalı ve sesli iletişim araçlarının kullanıldığı hâllerde sağlayıcının kimliği ile görüşme talebinin sebebi her görüşmenin başında belirtilmelidir. Tüketicinin sözleşmenin kurulmasına dair kabul beyanı kullanılan iletişim araçlarına uygun olarak fiziki veya elektronik ortamda tespit veya kayıt edilir. Sağlayıcı, cayma hakkının iletilmesi ile fiziki veya elektronik ortamda yapılacak tespit veya kayıtlar için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

(3) Sağlayıcının, sözleşmenin bütün şartlarını ve Bakanlıkça belirlenen diğer hususları, kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla tüketiciye iletmesi zorunludur. Bu yükümlülük, tüketicinin sözleşmeyi kuran iradesini yöneltmesinden önce veya tüketicinin talebi üzerine yazılı bilgilendirmeye elverişli olmayan bir uzaktan iletişim aracı kullanılarak sözleşmenin kurulması hâlinde sözleşmenin kurulmasından hemen sonra yerine getirilir.

(4) Tüketici, sözleşme ilişkisinin devam ettiği süre içinde herhangi bir ücret ödemeksizin sözleşmenin kâğıt üzerinde yazılı bir örneğini talep edebilir. Ayrıca tüketici, finansal hizmetin niteliğiyle bağdaşması hâlinde kullanılan uzaktan iletişim aracını değiştirme hakkına sahiptir.

(5) Tüketici, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerden on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispatla yükümlüdür. Sigorta sözleşmelerine ve bireysel emekliliğe ilişkin sözleşmelerde ise cayma süresi hakkında diğer mevzuatta yer alan tüketici lehine olan hükümler uygulanır.

(6) Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde, tüketicinin sözleşmeyi sona erdirmesine ilişkin talebini herhangi bir uzaktan iletişim aracıyla iletmesi yeterlidir. Tüketici, sözleşmeyi sona erdirmek için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem kullanmak zorunda bırakılamaz.

(7) Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde, uzaktan iletişim araçlarının kullanılması, kapsam dışı sözleşmeler, kartla ödeme, tüketici ile sağlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.

Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri

MADDE 50 – (1) Devre tatil sözleşmesi, bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkânı veren sözleşmelerdir.

(2) Devre tatil sözleşmeleri ile sağlanan h

SANAL PLATFORM KULLANIM ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ

1. TARAFLAR

İşbu Sanal Platform Kullanım Çerçeve Sözleşmesi, aşağıda bilgileri yer alan iyzico ile bu Sözleşme’deki hizmetlerden faydalanmak isteyen Kullanıcı arasında akdedilmiştir.

Unvan: iyzi Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.

Adres: Merdivenköy Mahallesi Bora Sokak Nidakule Göztepe İş Merkezi No:1 Kat:19 Ofis 70-73 Kadıköy/ İstanbul

Vergi Daire ve No.: Erenköy Vergi Dairesi – 483 034 3157

iyzico ve Kullanıcı bundan böyle birlikte “Taraflar”, ayrı ayrı “Taraf” olarak anılacaktır.

2. TANIMLAR

Kullanıcı: İnternet Sitesi üzerinden işbu Sözleşme kapsamında sunulan servisler aracılığı ile mal veya hizmet alımı yapan ve bu amaçla Servis’ten faydalanan gerçek veya tüzel kişi,

Hassas Ödeme Verisi : Kullanıcı tarafından ödeme emrinin verilmesinde veya Kullanıcı’nın kimliğinin doğrulanmasında kullanılan, ele geçirilmesi veya değiştirilmesi halinde dolandırıcılık ya da kullanıcılar adına sahte işlem yapılmasına imkan verebilecek şifre, güvenlik sorusu, kart numarası, son kullanma tarihi, CVV2, CVC2 kodu gibi veriler

Hatalı/Yetkisiz İşlem : Hatalı bir şekilde veya Kullanıcı’nın talimatı dışında gerçekleştirilen Ödeme İşlemi

İnternet Sitesi : İnternet üzerinden ticari faaliyet yürütülen, Satıcılar tarafından satışa sunulan ürün ve hizmetleri teşhir etmek için, Kullanıcı tarafından ise mal veya hizmetlerin satın alınması için kullanılan internet sitesi

iyzico: İletişim bilgileri işbu Sözleşme’nin 1. maddesinde belirtilen ve işbu Sözleşme’de ödeme hizmeti sağlayıcı taraf olan iyzi Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.

Onay Tarihi : Kullanıcı tarafından İnternet Sitesi’nden satın alınan ürün veya hizmetin ayıpsız bir şekilde teslim edildiğine ilişkin onayın verildiği veya söz konusu onayın verilmesi için Pazaryeri tarafından belirlenen üst sürenin dolduğu tarih

Ödeme Aracı : Kullanıcı tarafından ödeme emrini vermek için kullanılan kart, cep telefonu, şifre ve benzeri kişiye özel araç

Ödeme Hesabı : Kullanıcı adına iyzico nezdinde açılan ve ödeme işleminin yürütülmesinde kullanılan hesap

Ödeme İşlemi : İnternet Sitesi’nde satışa sunulan ürünler veya hizmetler için ödeme yapılması amacıyla, Platform aracılığı ile yürütülen bir dizi operasyon

Pazaryeri : İnternet Sitesi’ni işletmekte olan gerçek veya tüzel kişi

Platform : iyzico tarafından geliştirilen sanal ödeme ve doğrulama ağ geçidi olan bir yazılımdan ibaret sanal platform

Satıcı : Ödeme İşlemi’ne konu fonun ulaşması istenilen, İnternet Sitesi üzerinden satış gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişi

Servis : Sözleşme’de belirlenen hüküm ve koşullar çerçevesinde Kullanıcı’ya sunulacak olan hizmeti

Sistem Ortağı : Platform aracılığı ile ödemelerin işlenmesi konusunda işbirliğinde bulunulan banka veya finans kuruluşu

Sözleşme : Kullanıcı ile akdedilen işbu Sanal Platform Kullanım Çerçeve Sözleşmesi

Şüpheli İşlem : Sözleşme ile belirlenen durumlar da dahil olmak üzere, Hatalı/Yetkisiz İşlem olarak değerlendirilme ihtimali bulunan Ödeme İşlemi

Yetkili Personel : Kullanıcı’ya Platform kullanımı hakkında destek vermek ve iletişime geçmek üzere iyzico tarafından yetkilendirilmiş olan personel

3. SÖZLEŞMENİN KONUSU

İnternet Sitesi üzerinde Pazaryeri tarafından işletilmekte olan sanal pazaryerinde ödeme hizmetleri iyzico tarafından sunulmaktadır. iyzico, bu kapsamda hem Pazaryeri’ne hem Satıcı’ya hem de Kullanıcı’ya 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun (“Kanun”) uyarınca ödeme hizmeti verecek, bu kapsamda Kullanıcı’dan bedeli tahsil edilen ve İnternet Sitesi’nden temin edilen mal veya hizmetin Kullanıcı’ya tam ve gereği gibi teslimine ilişkin işbu Sözleşme’de belirtilen şekilde onayın alınmasına kadar Kullanıcı’nın Ödeme Hesabı’nda tutulan bedelleri, Onay Tarihi’nde Satıcı’nın Ödeme Hesabına aktaracaktır.

İşbu Sözleşme, yukarıda belirtilen kapsamda iyzico tarafından Satıcı’ya, İnternet Sitesi üzerinden satışa arz ettiği ürün ve hizmetlerin bedellerini tahsil etmesi, Kullanıcı’ya ise İnternet Sitesi üzerinden satın aldığı ürün ve hizmetlerin bedellerinin Satıcı’ya aktarımı için sunulan Servis’e ilişkin esaslar ile Taraflar’ın bu kapsamdaki hak ve yükümlülüklerini düzenlemektedir.

4. GENEL ŞARTLAR

4.1. KAYIT

a) Pazaryeri’nin Kullanıcı bilgilerini ve Kullanıcı’nın satın almak istediği ürün veya hizmete ilişkin bilgileri API üzerinden iyzico’ya iletmesi ile Kullanıcı’nın servise kaydı gerçekleştirecektir.

b) iyzico’nun, Kullanıcı bilgilerini onaylaması akabinde Sözleşme’nin Kullanıcı tarafından İnternet Sitesi üzerinden onaylandığı tarih itibariyle işbu
Sözleşme yürürlük ve geçerlilik kazanacaktır.

4.2. KULLANIM KOŞULLARI

a) Kullanıcı Servis’i ancak Sözleşme yürürlüğe girdikten sonra kullanabilecektir.

b) iyzico, aşağıda belirtilen konulardaki haklarını saklı tutmaktadır:

– Sözleşme yürürlüğe girmeden önce Kullanıcı’yı telefon ile arama ve Pazaryeri tarafından iletilen bilgileri doğrulama, ek bilgi ve belge talep etme; ve/veya,

– Herhangi bir gerekçe belirtmeden Kullanıcı’nın kaydını yapmama.

4.3. PLATFORM ÇALIŞMA PRENSİPLERİNE İLİŞKİN ESASLAR

4.3.1 Genel Esaslar

a) İşbu Sözleşme uyarınca iyzico, Kullanıcı tarafından İnternet Sitesi’nden sipariş edilen ürün ve hizmetlere ilişkin ödemelerin kabul edilmesi ve işleme alınması ve Satıcı’ya ödemelerin yapılması amacıyla Servis sunmayı kabul ve taahhüt eder.

b) iyzico, yetkisiz kişiler tarafından bilgilere erişilmesinin engellenmesi amacıyla Platform’u gerekli güvenlik seviyesinde tutmak için en iyi çabayı gösterecektir. Kullanıcı bu anlamda iyzico’ya azami desteği sağlayacak ve iyzico’nun talimatlarına uygun davranacaktır.

c) iyzico, özellikle Sistem Ortakları tarafından gerçekleştirilen güvenlik standardı değişikliklerinin sonucunda güvenlik standardını değiştirme hakkını saklı tutar.

d) Kullanıcı, Kullanıcı tarafından yapılan ödemelere ait provizyonların Sistem Ortakları tarafından belirtilen koşullar kapsamında gerçekleştirildiğini bildiğini, Sistem Ortakları’nın sitelerine yönelik ihlâller veya saldırılarda (hacking, phishing) iyzico’nun herhangi bir sorumluluğu bulunmadığını beyan eder.

e) Platform ve Sözleşme kapsamındaki hizmetlerden münhasıran Kullanıcı tarafından faydalanılabilecektir. Bu hükme aykırılık Sözleşme’ye aykırılık teşkil eder ve bu aykırılık Sözleşme’nin iyzico tarafından tek taraflı feshi için yeterli sebep olacaktır.

f) Platform sadece Kullanıcı tarafından Kullanıcı’nın İnternet Sitesi’nde gerçekleştirdiği işlemlere ilişkin olarak kullanılacaktır.

g) Kullanıcı Platform’a erişim imkanı tanıyan şifreyi ve/veya Ödeme Aracı’na ilişkin temin ettiği bilgileri (varsa) gizli tutmakla, yetkisiz şahıslara ifşa etmemekle ve bu şifrelerin tahsis amacı haricinde başkaca amaçlar için kullanılmasını önlemekle yükümlüdür. Kullanıcı ayrıca bahsi geçen bilgiler veya Ödeme Aracı’na ait bilgilerin kaybolması, çalınması veya yetkisiz bir şekilde kullanımının söz konusu olması halinde durumu derhal iyzico’ ya işbu Sözleşme’de belirtilen yöntemlerden biriyle bildirmekle yükümlüdür. iyzico, Kullanıcı tarafından söz konusu bilgilerin kaybedilmesi veya ifşa edilmesi durumunda herhangi bir sorumluluğa sahip olmadığı gibi, kusurun iyzico’ya ait olduğu kanıtlanmadığı müddetçe üçüncü şahıslar tarafından Kullanıcı’ya verilecek zararlardan da sorumlu değildir. Kullanıcı, bu Servis kapsamında kendisine verilen herhangi bir şifreyi kaybetmesi durumunda bu durumu derhal iyzico’ya yazılı olarak bildirecek ve iyzico söz konusu şifrenin kullanımını engellemek üzere gerekli işlemleri yapacak, bu durumdan Kullanıcı’yı haberdar
edecek ve Kullanıcı’ya en kısa sürede yeni bir şifre verecektir. Kullanıcı tarafından belirtilen kimlik tanımlayıcının hatalı olması halinde, iyzico Ödeme İşlemi’nin gerçekleştirilmemesinden veya hatalı gerçekleştirilmesinden sorumlu tutulamaz.

h) Kullanıcı, Platform’un veya bir yönetim hesabının kanıtlanabilir bir şekilde yetkisiz olarak kötü amaçlı kullanımından veya yönetim hesabına yetkisiz erişimden kendi kusuru ölçüsünde sorumlu olacaktır.

5. KULLANICI’NIN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

a) Kullanıcı, Platform üzerinde değişiklik yapmayacağını ve Platform’un işlevlerine müdahale etmeyeceğini, Platform’u kurulum ve kullanım talimatlarına uygun olarak kullanacağını kabul ve beyan eder.

b) Kullanıcı, iyzico tarafından sunulan Platform özelliklerine ilişkin açıklama ile “iyzico Platform Aracılığıyla Ödeme Yapılmasına İlişkin Kurallar”a ve bunlarla ilgili tüm güncellemelere uyacak, uymaması nedeniyle meydana gelecek tüm taleplerden sorumlu olacaktır.

6. iyzico’NİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

6.1. iyzico’nun Platform’a veya Yönetim Arayüzü’ne Erişimi Engelleme Hakkı

a) iyzico, özellikle aşağıdaki durumların meydana gelmesi halinde, Platform’a veya Yönetim Arayüzü’ne erişimi engelleme hakkına sahip olacaktır. Söz konusu durumun ortadan kaldırılmasını müteakip erişim tekrar sağlanacaktır.

– Platform’a yönelik bilgisayar virüsü tehdidi varsa,

– Kullanıcı işbu Sözleşme kapsamında kendisinden talep edilen bilgileri sağlamıyorsa,

b) İşbu maddenin (a) bendinde sayılan durumlar Kullanıcı tarafından 3 gün içinde düzeltilmez veya söz konusu durumlar 2 ay içinde birden fazla defa tekrar eder ise iyzico Platform’a erişimi askıya alma hakkına sahiptir. Platform’un askıya alınması sebebi ortadan kalktığında IYZI yapılacak güvenlik denetimi sonrasında Platform’u tekrar kullanıma açar.

c) iyzico’nun işbu Sözleşme’ye ilişkin hizmetleri önceden Kullanıcı’ya haber vermeksizin denetleme yetkisi mevcuttur.

6.2. Platform Bakımı, Kesintiler ve Arıza Çözümleri

a) iyzico, Platform’un düzgün olarak çalışması için gerekli olan sürekli bakımı, donanımı ve teknik desteği sağlayacaktır. Bununla bağlantılı olarak iyzico’nun, işbu Sözleşme’de açıkça belirtilen durumlarda ilgili sunucuların çalışmasını geçici olarak durdurma veya sınırlandırma hakkı saklıdır. Bu durumda, Kullanıcı’nın herhangi bir tazminat hakkı mevcut değildir.

b) İşbu Sözleşme’de açıkça belirtilen durumlar haricinde, gerekli bakım, güncelleme ve benzeri hususlar için iyzico, yapacağı kesintileri işgünleri dışındaki günlerde özellikle akşam veya gece saatlerinde (01:00 – 06:00 saatleri arasında) gerçekleştirmek için azami özen gösterecek olup, acil durumlarda bu gün ve saatler dışında da kesinti yapılabilecektir.

c) iyzico, Yönetim Arayüzü’ne kesintisiz erişim sağlanacağını veya Platform’un kesintisiz çalışacağını garanti etmemektedir. iyzico, ödemeleri zamanında işleyecek olup, Sistem Ortakları’ndan kaynaklanan sorunlar nedeniyle, bu işlemlerin zamanında gerçekleşmemesinden sorumlu olmamakla birlikte, söz konusu sorunların en kısa süre içerisinde giderilmesi için gayret edecek ve Sistem Ortakları ile iletişim halinde olacaktır.

6.3. Kişisel Bilgilerin Korunması

a) Kullanıcı, kendisine ait bilgilerin sadece Servis’in verilmesini temin amacıyla iyzico tarafından işlenmesine, saklanmasına ve benzeri işlemleri (sisteme tanımlamak ve kayıt etmek) ve gerektiğinde üçüncü kişiler ile paylaşılmasına onay vermektedir. iyzico kişisel verilerin “gizli bilgi” olduğunun, kendisine bu amaçla verilen kişisel bilgilerin gizliliğini temin için gerekli özeni göstermekle yükümlü olduğunun bilincindedir.

b) Kullanıcı, iyzico’nun bir şikâyeti işleme aldığı durumlarda, Servis kapsamında gerçekleştirdiği işlemlere ilişkin bilgiler ile kendisine ait sair bilgilerin, şikâyetin çözümü için gerekli olduğu ölçüde Satıcı ve/veya Pazaryeri’ne iletilebileceğini kabul ve beyan eder.

c) iyzico tarafından Kullanıcı’nın iletişim bilgileri 5.3.a’da sayılanların haricinde Kullanıcı ile iletişime geçme amacıyla da kullanılmaktadır.

7. ŞİKÂYET PROSEDÜRÜ, HATA VE ZARAR SORUMLULUKLARI

7.1. ŞİKÂYET PROSEDÜRÜ

a) Kullanıcı, iyzico tarafından sağlanan hizmetlere ilişkin şikâyetleri aşağıda belirtilen şekillerde iyzico’ya haber verecektir:

– [email protected] e-posta adresine veya

– iyzico’nun Merdivenköy Mahallesi Bora Sokak Nidakule Göztepe İş Merkezi No:1 Kat:19 Ofis 70-73 Kadıköy İstanbul adresine iadeli taahhütlü posta göndermek suretiyle,

b) Kullanıcı tarafından ayrıca Yetkili Personel’e iletişim telefon numarasından ulaşarak da şikâyet prosedürü başlatılabilecektir. Yetkili Personel’in veya bir başka kişinin Kullanıcı’nın telefonla bildirdiği şikâyeti kabul etmemesi hâlinde, Kullanıcı yukarıda belirtilen yollardan birini kullanarak şikâyeti yazılı olarak yapmayı taahhüt eder. Kullanıcı şikâyeti burada belirtilen şekilde telefon yoluyla bildirmesi hâlinde, iyzico’nun kendisinden talep edeceği iletişim bilgilerini vermekle ve ayrıca belgelerin, taramaların veya hata mesajlarının içeriğinin vs. gönderilmesiyle yükümlü olacaktır.

c) iyzico, şikâyet konusu sorunun giderilmesi için elinden gelen en iyi çabayı sarf edecektir. iyzico, söz konusu sorunların giderilmesi sürecinde destek verecek çalışanların kalifiye elemanlar olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. iyzico, şikâyetlerdeki eksiklikler (bildirim eksiklikleri) ile bağlantılı olarak meydana gelen gecikmelerden sorumlu olmayacaktır.

d) Kullanıcı tarafından yöneltilecek şikâyetler en az şu ayrıntıları içereceklerdir: Şikâyet nedeni, işlemde dahil edilen tarafların listesi, varsa işlem kodu ve sorunun ayrıntılı bir listesi ve olası hata mesajlarının içeriği.

e) Kullanıcı ile herhangi bir Kullanıcı veya Satıcı arasında meydana gelen uyuşmazlıklar ile ilgili Kullanıcı ile işlemin tarafı olan Kullanıcı veya Satıcı arasında çözüme ulaştırılacak olup, iyzico bu işlemlerden veya uyuşmazlıklardan sorumlu olmayacaktır. Ancak, iyzico böyle bir durumda ilgili Kullanıcı’ya her türlü belge, bilgi temini de dahil gerekli desteği vermeye hazır olacaktır. iyzico’nun bu madde kapsamında herhangi bir nedenle (kendi kusurundan kaynaklı haller dışında) bir bedel ödemek durumunda kalması halinde Kullanıcı bunu derhal tazmin edecektir.

g) Şikâyetler, iyzico tarafından kendisine ulaşma tarihinden itibaren 20 (yirmi) gün içerisinde yanıtlanacak olup, çözümün Sistem Ortağı ile işbirliği gerektirmesi hâlinde, Sistem Ortağı’ndan gerekli bilgilerin alınması için bu süre sınırı önceden yazılı olarak bildirimde bulunmak ve öngörülen süreyi belirtmek kaydıyla uzatılabilecektir.

7.2. HATA VE ZARARDAN DOĞAN SORUMLULUK

a) iyzico, İnternet Sitesi’nde sunulan ürünlerin veya hizmetlerin Kullanıcı’ya tedarik edilmesine veya iade edilmesine katılmayacaktır. Bu nedenle Platform aracılığıyla ödemesi yapılan ürünler veya hizmetlerden veya bu ödemesi yapılan ürünler veya hizmetlere ilişkin Kullanıcı ve Satıcı arasındaki sözleşmenin hukuka uygun bir şekilde akdedilmiş olmasından iyzico sorumlu olmayacaktır.

b) iyzico, sadece Sözleşme’den kaynaklanan yükümlülüklerini ihlâl etmesi hâlinde meydana gelen doğrudan zararlardan sorumlu olup, kendi kusurunun bulunmadığı üçüncü şahıs veya Sistem Ortakları tarafından neden olunan zararlardan sorumlu olmayacaktır.

c) iyzico, ödeme emrinin verilmesinin ardından Kullanıcı tarafından bilgilerin hatalı veya eksik girilmesi nedeniyle işlemlerin tamamlanmaması veya gecikmesi nedeniyle meydana gelen durumlardan dolayı, tutarların Satıcı’nın hesabına transfer edilmesinin gecikmesinden sorumlu olmayacaktır. iyzico, kendisi tarafından öngörülemeyen veya engellenemeyen durumlar neticesinde meydana gelen gecikmelerden ötürü, Ödeme İşlemi’nin gerçekleştirilememesinden veya Ödeme İşlemi’nde kendi kusuru dışında hata meydana gelmesinden veya bunların sonucunda meydana gelen zararlardan sorumlu olmayacaktır.

d) Kullanıcı’nın işbu Sözleşme kapsamındaki herhangi bir taahhüt veya yükümlülüğüne aykırı davranmayacak, davranması, yasaları veya herhangi bir üçüncü kişinin haklarını ihlal etmesi nedeniyle iyzico’nun, görevlilerinin, yöneticilerinin ve çalışanlarının bir zarara uğraması yahut yasal, idari veya cezai bir yaptırıma tabi tutulması halinde ilgili tutarlar (avukatlık ücretleri de dahil) ilk talepte ödenmek üzere ferileri ile birlikte Kullanıcı’ya rücu edilecektir.

e) Kullanıcı, işbu Sözleşme’nin 7.2(d) ve maddesine aykırı davrandığı takdirde iyzico’ya yaptığı son ödeme işleminin 10 (on) katı tutarında bir cezai şart ödemekle yükümlü olacaktır. iyzico’nun cezai şart tutarını aşan zararlarını talep hakkı saklıdır.

7.3. ŞÜPHELİ/YETKİLENDİRİLMEMİŞ/HATALI İŞLEMLERDE SORUMLULUK

a) Kullanıcı tarafından ödemenin iyzico’ya iletilmesi halinde iyzico işbu Sözleşme’de belirtilen koşullarda ve Pazaryeri tarafından belirtilen kurallar dahilinde ilgili onay süreçlerinin tamamlanmasını müteakip ödemeyi Onay Tarihi’nde Satıcı’ya aktaracaktır. Kullanıcı tarafından ödemenin iyzico’ya aktarılmaması halinde, iyzico’nun Satıcı’ya ödeme yapma yükümlülüğü söz konusu olmayacaktır.

b) Kullanıcı, iyzico’nun Kullanıcı tarafından iyzico’ya gönderilen tutarları Satıcı’ya aktarma yükümlülüğünün işbu 6.3. maddede belirtilen onay anı itibariyle başlayacağını kabul ve beyan eder. Kullanıcı tarafından gerekli onayların verilmemesi ve/veya Pazaryeri onay sürecinin herhangi bir nedenle gereği gibi tamamlanmaması halinde iyzico ilgili tutarı Kullanıcı’ya iade edecektir.

c) Onay Tarihi’nde Kullanıcı ilgili Ödeme İşlemi’ne ilişkin ödeme emrini vermiş kabul edilir. Kullanıcı ürün veya hizmetin tam ve gereği gibi teslim edilmediğine ilişkin bir bildirim yaptığı takdirde Pazaryeri ve/veya Kullanıcı tarafından iyzico’ya yapılacak bildirim doğrultusunda ilgili tutar Kullanıcı’ya iade edilecek; Pazaryeri tarafından belirlenen usul ve sürelerde herhangi bir onay veya red bildirimi yapılmadığı takdirde ise Kullanıcı’nın mal veya hizmeti tam ve gereği gibi teslim aldığı kabul edilecek ve ilgili tutar yine Satıcı hesabına aktaracaktır. Kullanıcı, teslimata (geç veya eksik teslim, ayıplı ürün vb.) ilişkin herhangi bir bildirim yapmaması veya teslimatın gereği gibi gerçekleştiğine ilişkin bildirim yapmış olması halinde tutarın Satıcı’ya aktarılmış olması ile ilgili iyzico’dan herhangi bir talepte bulunamaz.

d) Herhangi bir işleme ilişkin olarak iyzico’ya Hatalı/Yetkisiz İşlem bildiriminde bulunulduğu takdirde, derhal ve her halükarda Ödeme İşlemi’nin gerçekleştirilmesini takip eden 13 (onüç) ay içerisinde Kullanıcı tarafından VISA, Mastercard kuralları gereğince düzeltme talebinde bulunulabilecektir. Bu durumda söz konusu bildirimin doğru olduğunun kanıtlanması halinde ilgili işlem bedeli Satıcı’ya aktarılmayarak iyzico tarafından doğrudan Kullanıcı’ya iade edilebilecek, bildirim anında işlem bedeli Satıcı’ya aktarılmış ise iyzico ilgili tutarları Satıcı’dan iade talep ederek (Satıcı iadeyi 1 gün içerisinde gerçekleştirecek olup iyzico’nun ilgili bedeli Satıcı’ya yapılacak ödemelerden mahsup hakkı saklıdır) Kullanıcı’ya aktarabilecektır. Hatalı/Yetkisiz İşlem’in iyzico’nun kusurundan kaynaklandığı hallerde Ödeme İşlemi’nin gerçekleşmemiş veya hatalı gerçekleşmiş kısmı Kullanıcı’ya iade edilecek ve tutarın Ödeme Hesabı’ndan düşülmüş olması halinde Ödeme Hesabı eski durumuna getirilecektir.

e) iyzico, özellikle aşağıdaki durumlar olmak üzere Şüpheli İşlemler’de ve Kullanıcı veya Sistem Ortağı tarafından kendisine bildirilmesi hâlinde, işlem tutarlarını Sistem Ortağı veya Kullanıcı’nın Ödeme İşlemi’ne ilişkin onayı verme tarihine kadar saklama ve Satıcı’ya ödeme yapmama hakkına sahiptir. Şüpheli durumun belgelendirilmek kaydıyla kesinleşmesi halinde ödemeler kesin olarak işlenmeyecektir.

– Ödeme İşlemi’nin yasal hükümlere uygun olmadığına yönelik bir şüphe varsa,

– Ödeme İşlemi’nin, Ödeme İşlemi’nde kullanılan kredi kartının hamilinin bilgisi dışında yapıldığına yönelik bir şüphe varsa,

– Ödeme İşlemi’nin, Ödeme İşlemi’nde kullanılan banka hesabı sahibinin bilgisi dışında yapıldığına yönelik bir şüphe varsa,

– Ödeme İşlemi’nin gerçek bir Ödeme İşlemi olmadığına (testler hariç) yönelik bir şüphe varsa.

f) Kayıp veya çalıntı bir Ödeme Aracı’nın kullanılması ya da kişisel güvenlik bilgilerinin gereği gibi muhafaza edilmemesi nedeniyle ödeme aracının başkaları tarafından kullanılması durumunda, Kullanıcı, yetkilendirmediği ödeme işlemlerinden doğan zararın Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) Madde 45/4’te belirtilen miktar kadar olan bölümünden sorumludur. Kullanıcı, Yönetmelik’in 44. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca yaptığı bildirimden sonra gerçekleşen yetkilendirmediği ödeme işlemlerinden sorumlu değildir. Ödeme Aracı’nı hileli kullanması veya bildirim yükümlülüklerini kasten veya ağır ihmalle yerine getirmemesi durumunda ise Kullanıcı, yetkilendirilmemiş işlemden doğan zararın tamamından sorumlu olacaktır.

8. ÖDEMELERE İLİŞKİN ESASLAR

8.1. GENEL ESASLAR

a) iyzico, Sözleşme kapsamında Kullanıcı tarafından kendisine iletilen bedellerin, Onay Tarihi’ni takip eden iş günü içerisinde Satıcı’ya aktarılmasından sorumludur. iyzico, bu sorumluluğunu yerine getirmediği takdirde Kullanıcı’nın doğrudan bu sebebe bağlı olan zararlarını tazmin edecektir.

b) iyzico’nun Kullanıcı’ya ileteceği ödeme dolayısıyla ortaya çıkacak işlem ücretleri Kullanıcı tarafından karşılanacaktır.

c) iyzico, ücretlendirme koşullarını tek taraflı olarak değiştirme yetkisini haizdir.

d) Kullanıcı, iyzico’nun bir banka, kredi veya finans kurumu olmadığını ve iyzico tarafından işbu Sözleşme uyarınca verilen hizmetin bir bankacılık hizmeti olmadığını, iyzico’nun ödeme kuruluşu olarak Kanun kapsamında ödeme hizmetleri sunduğunu kabul eder. Bu kapsamda iyzico, Ödeme İşlemi kapsamında tahsil edilen tutarlara faiz işletmeyecek yahut Ödeme Aracı ihracında bulunmayacak olup Kullanıcı iyzico’dan faiz veya sair adlar altında herhangi bir menfaat talebinde bulunmayacaktır. iyzico Kullanıcı’ye kredi verme, taksitlendirme, tahsil edilemeyen tutarlara ilişkin ödeme veya ödeme garantisi verme yahut bu anlama gelecek faaliyetlerde bulunamaz. Kullanıcı, iyzico’dan bu kapsamda talepte bulunmamayı kabul ve taahhüt eder. Bununla birlikte Satıcı kendisi
taksitlendirme yaptığı takdirde, taksit bedellerinin ödenmesine ilişkin ödeme hizmeti sunulabilecektir.

8.2. ÖDEME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR

a) Sistem Ortağı tarafından Satıcı’ya ödeme yapılmaması halinden iyzico sorumlu değildir.

b) Ödeme İşlemi’nin tamamlanmasını müteakip iyzico aşağıdaki bilgileri gecikmeksizin Satıcı’ya iletmekle yükümlü olacaktır:

• Ödeme İşlemi’nin Satıcı’nın ödeme hesabının alacaklandırıldığı para birimi cinsinden tutarı,

• Ödenmesi gereken toplam ücret ve ücretlerin dökümü,

• Ödeme işlemine uygulanan döviz kuru veya referans döviz kuru,

• Ödeme tutarının Satıcı kullanımına sunulduğu tarihe ilişkin bilgi.

Aşağıdaki bilgiler ise, yine Ödeme İşlemi’nin tamamlanmasını müteakip gecikmeksizin Kullanıcı’ya iletilecektir:

• Ödeme işlemine özgü referans bilgisini ve Satıcı’ya ilişkin bilgi,

• Kullanıcı Ödeme Hesabı’nın borçlandırıldığı para birimi veya ödeme emrinde belirtilen para birimi cinsinden ödeme işlemi tutarı,

• Ödeme İşlemi için Kullanıcı tarafından ödenecek toplam ücret ve ücretlerin dökümü,

• Varsa Ödeme İşlemi’nde uygulanan döviz kuru bilgisi ve bu döviz kuru kullanılarak hesaplanan ödeme işleminin tutarı,

• Ödeme emrinin alındığı veya Kullanıcı hesabının borçlandırıldığı tarihe ilişkin bilgi.

c) İnternet Sitesi üzerinden sunulan ürün ve hizmetlere ilişkin ücretlendirme ilgili Satıcılar tarafından yapılmakta olup Kullanıcı iyzico’nun bu kapsamda herhangi bir kontrol veya sorumluluğu olmadığını kabul eder.

9. SÖZLEŞMENİN SÜRESİ VE FESİH

a) İşbu Sözleşme kabul tarihinde yürürlüğe girecek olup taraflarca feshedilmedikçe yürürlükte kalacaktır.

b) Taraflar, işbu Sözleşme’den doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde, diğer Taraf, söz konusu aykırılığın giderilmesi için karşı Taraf’a göndereceği bir ihtar ile aykırılığın giderilmesi için 14 (ondört) gün süre verecek olup, aykırılığın bu süre içerisinde giderilmemesi halinde Sözleşme başka bir ihtara gerek olmaksızın feshedilmiş sayılacaktır.

c) Kullanıcı, işbu Sözleşme’yi, herhangi bir sebep bildirmeksizin, her zaman 1 (bir) ay öncesinden yazılı fesih ihbarında bulunmak kaydıyla feshedebilecektir. iyzico ise, Sözleşme’yi 2 (iki) ay öncesinden yazılı bildirimle herhangi bir sebep göstermeksizin ve tazminat ödemeksizin feshi hakkına sahip olacaktır. Sözleşme’nin fesih tarihinden önce muaccel olan işbu Sözleşme’ye konu yükümlülüklerin yerine getirilmesine halel getirmeyecek olup, Taraflar’ın fesih tarihine kadar muaccel olan alacak hakları saklıdır.

d) iyzico’nun işbu Sözleşme kapsamındaki Servis’i sunmasına imkan tanıyan izin ve lisansların herhangi bir şekilde ortadan kalkması ve/veya Pazaryeri ile iyzico arasındaki İnternet Sitesi üzerinden yapılan satışlara ilişkin bedellerin tahsiline ilişkin anlaşmanın sona ermesi halinde işbu Sözleşme kendiliğinden sona erecektir. Kullanıcı, bu sona erme nedeniyle iyzico’dan tahakkuk etmiş alacakları dışında herhangi bir talep hakkı olmayacağını kabul eder.

e) İşbu Sözleşme süresince herhangi bir zamanda Kullanıcı’nın acze düşmesi, iflas, iflasın ertelenmesi, kayyum tayini ve konkordato ile ilgili prosedürlere konu olması ya da faaliyetlerini fiili olarak durdurması ya da faaliyet konusunu (Satıcı’nın sağlamakta olduğu ürün ve hizmetler dahil) esaslı bir şekilde değiştirmesi, mal varlığının tümünü ya da önemli bir bölümünü elden çıkarması halinde, iyzico işbu Sözleşme kapsamındaki hizmetlerini derhal durdurarak Sözleşme’yi herhangi bir tazminat ödemeksizin feshedebilecektir.

f) iyzico hileli veya yetkisiz kullanım şüphesinin söz konusu olduğu hallerde Servis’i askıya alabilecek, Ödeme Aracı’nı kullanıma kapatabilecektir. Bu durumda iyzico, ilgili mevzuatta bilgi verilmesini engelleyici düzenlemeler bulunmaması veya güvenliği tehdit edici objektif nedenler olmaması kaydı ile Kullanıcı’yı konu ile ilgili bilgilendirecek ve askıya alınma sebebi ortadan kalktığında Servis ve Ödeme Aracı’nı yeniden Kullanıcı’nın kullanımına sunacaktır. iyzico ayrıca Kullanıcı’nın işbu Sözleşme’ye aykırılığı durumunda da aykırılık giderilene kadar Servis’i askıya alabilecektir.

10. ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

a) iyzico tarafından hizmetlerin sağlanmasına yönelik olarak www.iyzico.com internet sitesinde ilân edilecek şartlar ve koşullar, işbu Sözleşme’nin eki ve ayrılmaz bir parçasını teşkil etmektedir. İşbu Sözleşme iyzico’nun www.iyzico.com internet sitesinde her zaman Kullanıcı tarafından erişilebilir olacaktır

b) İşbu Sözleşme’den kaynaklanan her türlü resim, harç ve vergi Taraflarca eşit olarak ödenecektir.

c) Taraflar işbu Sözleşme’den kaynaklanan doğmuş veya doğacak olan alacakları diğer Taraf’ın yazılı izni olmaksızın hiçbir surette üçüncü kişilere devir veya temlik edemez.

d) iyzico, Sözleşme’deki her türlü değişikliği, internet sitesinde ilân edebilir ve/veya yeni sürümlerini yayınlayabilir. Değişikliklere ilişkin olarak iyzico, değişikliğin kapsamı, yürürlük tarihi ve Kullanıcı’nın fesih hakkına ilişkin bilgileri içeren bildirimi yürürlüğe girme tarihinden 30 (otuz) gün önce Kullanıcı’ya iletir. Bu durumda Kullanıcı’nın Sözleşme’yi herhangi bir ücret ödemeksizin feshetme hakkı saklı olup belirtilen 30 (otuz) günlük süre içinde itiraz edilmemesi halinde değişiklik kabul edilmiş sayılacaktır.

e) Taraflar’ın, kendi iradeleri dışında gerçekleşen, müdahale imkanları bulunmayan ve makul bir şekilde önceden öngörülmesi mümkün olmayan nedenlerle yükümlülüklerini yerine getiremedikleri savaş, sıkıyönetim, seferberlik, terörist eylemler, doğal afetler, yangın, grev ve lokavt da dahil istisnai olaylar mücbir sebep olarak kabul edilir. Mücbir sebebin ortaya çıkması halinde, Sözleşme’ye ilişkin edimler mücbir sebep hali sona erinceye kadar askıya alınır. Askıya alınma süresi 1 (bir) ayı geçtiği takdirde, Taraflar’ın işbu Sözleşme’yi fesih hakkı doğar.

f) Kullanıcı, kanunlara ve VISA, Mastercard ve diğer ödeme kartı kuruluş ve otoritelerinin (B.D.D.K., T.C.M.B. vb) kuralları ile iyzico tarafından hazırlanan kurallara ve prosedürlere uyacaktır.

g) İşbu Sözleşme’nin herhangi bir hükmünü herhangi bir nedenle geçersiz olması hâlinde, diğer hükümlerin veya Sözleşme’nin uygulanabilirliği ve/veya geçerliliği bu geçersizlikten etkilenmeyecektir.

h) Taraflar, Platform veya Yönetim Arayüzü üzerinden erişilebilir kayıtların Taraflar arasında delil sözleşmesi mahiyetinde kabul edileceği hususunda mutabıktır.

i) Taraflar işbu Sözleşme’den doğacak uyuşmazlıkların çözümünde İstanbul Anadolu Mahkemelerinin ve İcra Dairelerinin yetkisini kabul etmişlerdir.

j) Taraflar, işbu Sözleşme’de belirtilen adreslerinde meydana gelen değişiklikleri karşı tarafa yazılı olarak bildirmedikleri takdirde, işbu sözleşmede belirtilen adreslere yapılacak tebligat ve bildirimler geçerli tebliğ hükmünde olacaktır. iyzico, işbu Sözleşme kapsamında Kullanıcı’ya yönelik yapacağı bildirimleri Sözleşme’de belirtilen zamanlarda Kullanıcı’nın belirtilen adresine iletilecek e-posta aracılığıyla yapacaktır. Ancak Türk Ticaret Kanunu’nun 18/3 maddesi uyarınca, karşı tarafı temerrüde düşürmeye veya Sözleşme’yi feshetmeye ilişkin bildirimler, noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılacaktır.

SANAL PLATFORM KULLANIM ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ

1. TARAFLAR

İşbu Sanal Platform Kullanım Çerçeve Sözleşmesi, aşağıda bilgileri yer alan iyzi Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. (“iyzico”) ile bu Sözleşme’deki hizmetlerden faydalanmak isteyen Satıcı arasında akdedilmiştir.

iyzico:

Unvan: iyzi Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.

Adres: Merdivenköy Mah. Bora Sokak Nidakule Göztepe İş Merkezi No:1 Kat:19 Ofis 70-73 Kadıköy/ İstanbul

Vergi Daire ve No.: Erenköy Vergi Dairesi – 483 034 31 57

Telefon No: +90 216 599 01 00

iyzico ve Satıcı bundan böyle birlikte “Taraflar”, ayrı ayrı “Taraf” olarak anılacaktır.

2. TANIMLAR

Alıcı İnternet Sitesi üzerinden işbu Sözleşme kapsamında sunulan servisler aracılığı ile mal veya hizmet alımı yapan ve bu amaçla Servis’ten
faydalanan Son Kullanıcı
Hassas Ödeme Verisi Alıcı tarafından ödeme emrinin verilmesinde veya Alıcı’nın kimliğinin doğrulanmasında kullanılan, ele geçirilmesi veya değiştirilmesi halinde dolandırıcılık ya da kullanıcılar adına sahte işlem yapılmasına imkan verebilecek şifre, güvenlik sorusu, sertifika, şifreleme anahtarı ile PIN, kart numarası, son kullanma tarihi, CVV2, CVC2 kodu gibi veriler
Hatalı/Yetkisiz İşlem Hatalı bir şekilde veya Alıcı’nın talimatı dışında gerçekleştirilen Ödeme İşlemi
İnternet Sitesi İnternet üzerinden ticarî faaliyet yürüten Pazaryeri’ne ait ve, Pazaryeri veya Satıcı tarafından mal veya hizmetlerin satışa sunulması için kullanılan internet sitesi
iyzico İletişim bilgileri işbu Sözleşme’nin 1. maddesinde belirtilen ve işbu Sözleşme’de ödeme hizmeti sağlayıcı taraf olan İyzico Ödeme Hizmetleri Anonim Şirketi
Ödeme Aracı Alıcı tarafından ödeme emrini vermek için kullanılan kart, cep telefonu, şifre ve benzeri kişiye özel araç
Ödeme Hesabı Satıcı adına iyzico nezdinde açılan ve ödeme işleminin yürütülmesinde kullanılan hesap
Ödeme İşlemi İnternet Sitesi’nde satışa sunulan ürünler veya hizmetler için ödeme yapılması amacıyla, Platform aracılığı ile yürütülen bir dizi operasyon
Platform iyzico tarafından geliştirilen sanal ödeme ve doğrulama ağ geçidi olan bir yazılımdan ibaret sanal platform
Pazaryeri İnternet Sitesi’ni işletmekte olan, kendisi veya yer sağladığı Satıcı tarafından İnternet Sitesi’nde mal veya hizmetleri satışa sunulmasına imkan veren gerçek veya tüzel kişi.
Satıcı Ödeme İşlemi’ne konu fonun ulaşması istenen, İnternet Sitesi üzerinden satış gerçekleştiren Satıcı
Servis Sözleşme’de belirlenen hüküm ve koşullar çerçevesinde Satıcı’ya sunulacak olan iyzicollect hizmeti
Sistem Ortağı Platform aracılığı ile ödemelerin işlenmesi konusunda işbirliğinde bulunulan banka veya finans kuruluşu
Sözleşme Satıcı ile akdedilen işbu Sanal Platform Kullanım Çerçeve Sözleşmesi
Şüpheli İşlem Sözleşme ile belirlenen durumlar da dahil olmak üzere, Hatalı/Yetkisiz İşlem olarak değerlendirilme ihtimali bulunan Ödeme İşlemi
Yetkili Personel Satıcı’ya Platform kullanımı hakkında destek vermek ve iletişime geçmek üzere iyzico tarafından yetkilendirilmiş olan personel
Yönetim Arayüzü Satıcı’nın Platform’a ilişkin ayarları yapabilmesi, iletişim bilgilerini değiştirebilmesi ve Sözleşme ile belirlenen kapsamdaki diğer operasyonları gerçekleştirebilmesini sağlayan Platform’a ilişkin yönetim arayüzü

3. SÖZLEŞMENİN KONUSU

Pazaryeri tarafından işletilmekte olan İnternet Sitesi üzerindeki sanal pazaryerinde ödeme hizmetleri iyzico tarafından sunulmaktadır. iyzico, bu kapsamda hem Pazaryeri hem Satıcı hem de Alıcı’ya 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun (“Kanun”) ve alt düzenlemeleri uyarınca ödeme hizmeti verecektir. Bu kapsamda Alıcı’dan tahsil edilen para, İnternet Sitesi’nden Alıcı’nın sipariş
verdiği mal veya hizmetin tam ve gereği gibi teslim edildiğine ilişkin işbu Sözleşme’de belirtilen şekilde Alıcı’nın onayının alınmasına kadar Alıcı’nın Ödeme Hesabı’nda tutulacak , onayı müteakip Satıcı’nın Ödeme Hesabına aktaracaktır.

İşbu Sözleşme, yukarıda belirtilen kapsamda iyzico tarafından Satıcı’ya, İnternet Sitesi üzerinden Pazaryeri aracılığıyla satışa arz ettiği ürün ve hizmetlerin bedellerini tahsil etmesi, Alıcı’ya ise İnternet Sitesi üzerinden satın aldığı ürün ve hizmetlerin bedellerinin Satıcı’ya aktarımı için sunulan Servis’e ilişkin esaslar ile Taraflar’ın bu kapsamdaki hak ve yükümlülüklerini düzenlemektedir.

4. GENEL ŞARTLAR

4.1. KAYIT

a) Pazaryeri’nin Satıcı bilgilerini API üzerinden iyzico’ye iletmesi ile iyzico, Satıcı’nın servise kaydını gerçekleştirecektir.

b) iyzico’nun, Satıcı bilgilerini onaylaması akabinde Sözleşme’nin Satıcı tarafından onaylandığı tarih itibariyle işbu Sözleşme yürürlük ve geçerlilik kazanacaktır.

4.2. KULLANIM KOŞULLARI

a) Satıcı Servis’i ancak Sözleşme yürürlüğe girdikten sonra kullanabilecektir.

b) iyzico, aşağıda belirtilen konulardaki haklarını saklı tutmaktadır:

– Sözleşme yürürlüğe girmeden önce Satıcı’yı telefon ile arama ve Pazaryeri tarafından iletilen bilgileri doğrulama, ek bilgi ve belge talep etme; ve/veya,

– Herhangi bir gerekçe belirtmeden Satıcı’nın kaydını yapmama.

4.3. PLATFORM ÇALIŞMA PRENSİPLERİNE İLİŞKİN ESASLAR

4.3.1 Genel Esaslar

a) İşbu Sözleşme uyarınca iyzico, Alıcı tarafından İnternet Sitesi’nden sipariş edilen ürün ve hizmetlere ilişkin ödemelerin kabul edilmesi ve işleme alınması ve Satıcı’ya ödemelerin yapılması amacıyla Servis sunmayı kabul ve taahhüt eder.

b) Satıcı, Platform’un doğru ve etkin bir şekilde kullanılabilmesi için Platform’u iyzico’nun talimatları doğrultusunda kullanmak ve gerektiğinde güncellemekle yükümlü olduğunu kabul ve beyan eder. Bu maddeye aykırılık nedeni ile Platform’dan verim sağlanamaması veya işlemlerde herhangi bir hata gerçekleşmesi durumunda iyzico’nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

c) iyzico, yetkisiz kişiler tarafından bilgilere erişilmesinin engellenmesi amacıyla Platform’u gerekli güvenlik seviyesinde tutmak için en iyi çabayı gösterecektir. Satıcı bu anlamda iyzico’ye azami desteği sağlayacak ve iyzico’nin talimatlarına uygun davranacaktır.

d) iyzico, özellikle Sistem Ortakları tarafından gerçekleştirilen güvenlik standardı değişikliklerinin sonucunda güvenlik standardını değiştirme hakkını saklı tutar.

e) Satıcı, Alıcı tarafından yapılan ödemelere ait provizyonların Sistem Ortakları tarafından belirtilen koşullar kapsamında gerçekleştirildiğini bildiğini, Sistem Ortakları’nın sitelerine yönelik ihlâller veya saldırılara (hacking, phishing) yönelik olarak iyzico’nin herhangi bir sorumluluğu bulunmadığını beyan eder.

f) Platform ve Sözleşme kapsamındaki hizmetlerden münhasıran Satıcı tarafından faydalanılabilecektir. Bu hükme aykırılık Sözleşme’ye aykırılık teşkil eder ve bu aykırılık Sözleşme’nin iyzico tarafından tek taraflı feshi için yeterli sebep olacaktır.

d) Platform sadece Satıcı tarafından Satıcı’nın İnternet Sitesi’nde gerçekleştirdiği işlemlere ilişkin olarak kullanılacaktır.

e) Satıcı, Yönetim Arayüzü’ne, Alıcı ise Platform’a erişim imkanı tanıyan şifreyi ve/veya Ödeme Aracı’na ilişkin temin ettiği bilgileri (varsa) gizli tutmakla, yetkisiz şahıslara ifşa etmemekle ve bu şifrelerin tahsis amacı haricinde başkaca amaçlar için kullanılmasını önlemekle yükümlüdür. Alıcı ayrıca bahsi geçen bilgiler veya Ödeme Aracı’na ait bilgilerin kaybolması, çalınması veya yetkisiz bir şekilde kullanımının söz konusu olması halinde durumu derhal iyzico’ya işbu Sözleşme’de belirtilen yöntemlerden biriyle bildirmekle yükümlüdür. iyzico, Satıcı tarafından söz konusu bilgilerin kaybedilmesi veya ifşa edilmesi durumunda herhangi bir sorumluluğa sahip olmadığı gibi, kusurun iyzico’ya ait olduğu kanıtlanmadığı müddetçe üçüncü şahıslar tarafından Satıcı’ya verilecek zararlardan da sorumlu değildir. Satıcı, şifreyi kaybetmesi durumunda bu durumu derhal iyzico’ya yazılı olarak bildirecek ve iyzico söz konusu şifrenin kullanımı engellemek üzere gerekli işlemleri yapacak, bu durumdan Satıcı’yı haberdar edecek ve Satıcı’yı en kısa sürede yeni bir şifre verecektir. Satıcı tarafından belirtilen kimlik tanımlayıcının hatalı olması halinde, iyzico Ödeme İşlemi’nin gerçekleştirilmemesinden veya hatalı gerçekleştirilmesinden sorumlu tutulamaz

f) Satıcı, Platform’un veya bir yönetim hesabının kanıtlanabilir bir şekilde yetkisiz olarak kötü amaçlı kullanımından veya yönetim hesabına yetkisiz erişimden kendi kusuru ölçüsünde sorumlu olacaktır.

4.3.2 Satıcı’nın Platform’u Kullanımına İlişkin Ek Düzenlemeler

a) Satıcı’nın kendi internet sitesi veya başka internet siteleri üzerinden Servis’ten faydalanmak istemesi halinde, bu husus iyzico’ya ayrıca bildirilecek ve iyzico’nin kabulü halinde konu ile ilgili olarak Taraflar arasında ayrıca bir anlaşma akdedilecektir. Satıcı’nın faaliyet konusunun değiştirilmesi hâlinde, söz konusu değişiklik derhal iyzico’ya yazılı olarak bildirilecek olup, yeni faaliyetin veya içeriğin iyzico standartlarına uygun olmadığının iyzico tarafından tespit edilmesi halinde iyzico verilen hizmeti herhangi bir ihbara lûzum olmaksızın sona erdirebilecek veya askıya alabilecektir. Bu durumda, iyzico işbu Sözleşme’yi herhangi bir tazminat ödemeksizin feshetme hakkına sahiptir.

b) iyzico, Platform’u kullanması için gerekli olan sistem araçlarının Satıcı tarafından uygulamaya sokulmasını sağlayacaktır.

c) iyzico, Platform’a ilişkin kullanım desteği verecek olup, Platform’un kurulum, kullanım ve işleyişine ilişkin olarak talimatlar verme yetkisini haizdir.

d) Satıcı, Platform’a ve bilgilere üçüncü kişilerce gerçekleştirilen siber saldırı, virüs ve benzeri zararlı ve yetkisiz erişimler halinde derhal iyzico’yi yazılı olarak bilgilendirecektir.

e) iyzico, Satıcı’nın, sistem araçlarında değişiklik yapmasına, sistem tarafından öngörülenler dışında işlevlerine müdahalede bulunmasına veya sistem araçlarının kurulum ve kullanım talimatlarının aksine hareket etmesine izin vermemektedir. Satıcı’nın bu hususlara aykırı hareket etmesi, Sözleşme’ye aykırılık teşkil eder.

f) Satıcı, aşağıda belirtilen bilgiler başta olmak üzere yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca sunulması zorunlu tutulmuş olan bilgileri İnternet Sitesi’nde kendisine tahsis edilen alanda sunmakla yükümlüdür:

– İnternet Sitesi aracılığıyla sunulan ürünler ve hizmetlerin ayrıntılı açıklamaları,

– Ürün iadesi ve ödeme iadesi politikası,

– Satıcı hizmeti ihtiyaçları için Satıcı’nın e-mail adresi ve telefon numarası dahil olmak üzere iletişim bilgileri,

– Ödeme para birimi,

– Mevcut olması halinde satış kısıtlamaları veya yasal kısıtlamalar (örn. en düşük yaş vs.),

– Teslimat şartları,

g) iyzico, Platform’a ait web Yönetim Arayüzü için Satıcı’ya erişim sağlayacaktır. Yönetim Arayüzü’ne erişim iyzico tarafından Satıcı’ya özel olarak verilecek olan şifre ile sağlanacaktır.

5. SATICI’NIN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

a) Satıcı, Platform üzerinde değişiklik yapmayacağını ve Platform’un işlevlerine müdahale etmeyeceğini, Platform’u kurulum ve kullanım talimatlarına uygun olarak kullanacağını kabul ve beyan eder.

b) Satıcı, iyzico tarafından sunulan Platform özelliklerine ilişkin açıklama ile “iyzico Platform Aracılığıyla Ödeme Yapılmasına İlişkin Kurallar”a ve bunlarla ilgili tüm güncellemelere uyacak, uymaması nedeniyle meydana gelecek tüm taleplerden sorumlu olacaktır.

c) Satıcı, İnternet Sitesi’nde satışı yasal olmayan ürünler ve hizmetler listelemeyecek/sunmayacaktır. iyzico tarafından, İnternet Sitesi’nde satışı hukuka aykırı olan ya da iyzico ilkelerine ters düşen, özellikle aşağıda belirtilen ürünlerin veya hizmetlerin sunulduğunun tespiti hâlinde, Platform’un kullanılmasını tamamen veya kısmen durdurma yetkisi vardır. Alıcı da aynı şekilde Servis ve Platform’u yasalara veya ahlaka aykırı ürün ve hizmet temin etmek amacıyla ve/veya yasalara veya ahlaka aykırı amaçlarla kullanmayacaktır. Bu kapsamda Servis, özellikle aşağıda yer alan ürün ve hizmetlerin satışında ve temininde kullanılamaz:

– Pornografik ürünler veya erotik nitelikteki hizmetler,

– Çocuk pornografisi gösteren veya teşvik eden ürünler ve pornografi dağıtımı suçunun işlendiğine dair işaretler gösteren diğer cinsel uygulamalar,

– Uyuşturucu ve psikotropik maddelerin veya zehirlerin yaygınlaştırılması,

– Reçeteli verilen ilâçlar,

– Suça teşvik edebilecek veya neden olabilecek veya telif hakkı korumalarını teknik yollarla ortadan kaldıran ürün ve hizmetler,

– Terör mevzuatı kapsamına giren ürün ve hizmetler,

– Üçüncü şahıslar nezdinde iyzico’nin itibarını zedeleyebilecek biçimde hakaret, sövme içeren diğer ürünler veya hizmetler,

– Bahis borçları veya kumar kazançları için kumar faaliyetinin yeri ve türünden bağımsız ödemeler,

– Üçüncü kişilerin fikrî ve sınaî mülkiyet haklarını ihlâl eden ürünler.

e) Yukarıda sayılan sebeplere bağlı olarak Ödeme İşlemi’nin reddedilmesi veya Platform’a erişimin tamamen askıya alınması Sözleşme’nin iyzico tarafından ihlâlini teşkil etmez.

f) Yukarıda yer alan hususlar nedeni ile oluşabilecek tüm sorumluluk Satıcı’ya ait olup, iyzico’nun her türlü zararlarını ferileri ile birlikte Satıcı’ya rücu hakkı saklıdır. Satışı veya temini hukuka aykırı olan ya da iyzico ilkelerine ters düşen ürünlerin ve hizmetlerin satışı veya temini sonucunda iyzico’nin bir zarara uğraması hâlinde, Satıcı iyzico’nin uğradığı her türlü zararı nakden ve defaten ilk talep ile tazmin etmekle yükümlüdür.

g) Satıcı, İnternet Sitesi’nde sunulan/temin edilen ürünler veya hizmetler ile Servis kapsamındaki işlemler hakkında talep halinde iyzico’ye bilgi sağlamakla yükümlüdür. Satıcı’nın bu hüküm gereğince bilgi sağlamaması hâlinde, iyzico, bilgisi verilmeyen ürün ve hizmetlerin ödemesine konu olan işlemi yapmayı reddetmek ve bilgi sağlamayan tarafın Satıcı olması halinde Satıcı’nın Platform sistemine erişimini tamamen engellemek yetkisini haizdir.

h) Satıcı, İnternet Sitesi’nde sunduğu ürünlerin ve hizmetlerin işbu maddede belirtilenler arasında yer alıp almadığını, kanunlar tarafından satışı yasaklanmış ürün veya hizmet olup olmadığını ve ürünlerin ve hizmetlerin mevzuata uygun olarak satışının yapılıp yapılmadığını kontrol ve temin etmekle yükümlüdür.

i) Satıcı, İnternet Sitesi üzerinden satılan her ürün ve/veya hizmet için vergi mevzuatı kapsamında belgelendirmeye dair tüm yükümlülüklerini yerine getirecektir.

j) Alıcı, Ödeme Aracı’nın güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi için gerekli tüm makul önlemleri alacaktır. Alıcı, Ödeme Aracı’nın kaybolması, çalınması veya haksız kullanımı durumunda iyzico’yu derhal işbu Sözleşme’de belirlenen iletişim yollarından biri vasıtasıyla bilgilendirecektir.

k) Satıcı, Hassas Ödeme Verileri’nin gizliliğinin ve güvenliğinin sağlanması hususunda gerekli önlemleri alacaktır. Satıcı, kendi nezdinde Hassas Ödeme Verisi tutmayacak, işlemeyecek ve kaydetmeyecek, önemli güvenlik olaylarında iyzico’yu bu durumdan derhal haberdar edecektir.

l) Satıcı, kendisine veya üçüncü bir kişiye ait ödeme kartı kullanılarak kazanç elde etmek amacıyla sanal POS cihazları aracılığıyla İnternet Sitesi üzerinden gerçek iradelerine uymayacak şekilde işlem yaparak kendilerine yahut üçüncü kişilere yarar sağlayıcı nakit satışı niteliği taşıyan işlemlerde bulunmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder Bu tür bir işlemin iyzico veya resmi merciler tarafından tespit edilmesi durumunda, iyzico tek taraflı ve derhal etkili olacak şekilde sanal POS’ların kullanımını durdurma ve Sözleşme’yi sözleşmeye aykırılıktan dolayı feshetme hakkına sahiptir. Bu durumda Sözleşme’nin feshedilip edilmediğine bakılmaksızın iyzico’nin her türlü zararını talep hakkı saklıdır.

6. iyzico’NUN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

6.1. iyzico’nin Platform’a veya Yönetim Arayüzü’ne Erişimi Engelleme Hakkı

a) iyzico, özellikle aşağıdaki durumların meydana gelmesi halinde, Platform’a veya Yönetim Arayüzü’ne erişimi engelleme hakkına sahip olacaktır. Söz konusu durumun ortadan kaldırılmasını müteakip erişim tekrar sağlanacaktır. Erişim engellendiği takdirde, Satıcı, Platform veya Yönetim Arayüzü’nde bulunan hiçbir özelliği (iade, raporlama, Satıcı oluşturma vb.) kullanamayacaktır.

– Platform’a yönelik bilgisayar virüsü tehdidi varsa,

– Satıcı işbu Sözleşme kapsamında kendisinden talep edilen bilgileri (Satıcı açısından kendisi tarafından Alıcı’ya sunulması gereken bilgiler dahil) sağlamıyorsa,

– Servis’in 5(c) maddesine aykırı kullanıldığı tespit edilirse,

b) İşbu maddenin (a) bendinde sayılan durumlar Satıcı tarafından 3 gün içinde düzeltilmez veya söz konusu durumlar 2 ay içinde birden fazla defa tekrar eder ise iyzico Platform’a erişimi askıya alma hakkına sahiptir. Platform’un askıya alınması sebebi ortadan kalktığında IYZI yapılacak güvenlik denetimi sonrasında Platform’u tekrar kullanıma açar.

c) iyzico’nin işbu Sözleşme’ye ilişkin hizmetleri önceden Satıcı’ya haber vermeksizin denetleme yetkisi mevcuttur.

6.2. Platform Bakımı, Kesintiler ve Arıza Çözümleri

a) iyzico, Platform’un düzgün olarak çalışması için gerekli olan sürekli bakımı, donanımı ve teknik desteği sağlayacaktır. Bununla bağlantılı olarak iyzico’nin, işbu Sözleşme’de açıkça belirtilen durumlarda ilgili sunucuların çalışmasını geçici olarak durdurma veya sınırlandırma hakkı saklıdır. Bu durumda, Satıcı’nın herhangi bir tazminat hakkı mevcut değildir.

b) İşbu Sözleşme’de açıkça belirtilen durumlar haricinde, gerekli bakım, güncelleme ve benzeri hususlar için iyzico, yapacağı kesintileri işgünleri dışındaki günlerde özellikle akşam veya gece saatlerinde (01:00 – 06:00 saatleri arasında) gerçekleştirmek için azami özen gösterecek olup, acil durumlarda bu gün ve saatler dışında da kesinti yapılabilecektir. Bu halde Pazaryeri en kısa süre içerisinde acil durum ve kesintiye ilişkin detayları Satıcı’ya bildirilecektir.

c) iyzico, acil durumlar dışında e-posta mesajı göndererek Satıcı’yı gerekli önlemleri almasını sağlayacak şekilde kesinti hakkında önceden bilgilendirecektir.

d) iyzico, Yönetim Arayüzü’ne kesintisiz erişim sağlanacağını veya Platform’un kesintisiz çalışacağını garanti etmemektedir. iyzico, ödemeleri zamanında işleyecek olup, Sistem Ortakları’ndan kaynaklanan sorunlar nedeniyle, bu işlemlerin zamanında gerçekleşmemesinden sorumlu olmamakla birlikte, söz konusu sorunların en kısa süre içerisinde giderilmesi için gayret edecek ve Sistem Ortakları ile iletişim halinde olacaktır.

6.3. Kişisel Bilgilerin Korunması

a) Satıcı, kendisine ait bilgilerin sadece Servis’in verilmesini temin amacıyla iyzico tarafından işlenmesini, saklanmasını ve benzeri işlemleri (sisteme tanımlamak ve kayıt etmek) kabul etmektedir. Satıcı, iyzico’nin sunucularının veya verileri saklandığı birimlerin yurt dışında olabileceğini ve bu çerçevede kendisine ve İnternet Sitesi üzerinden gerçekleştirdiği işlemlere ilişkin bilgilerin (mevzuat elverdiği ölçüde) yurt dışına çıkarılmasının mümkün olduğunu kabul eder. iyzico kişisel verilerin “gizli bilgi” olduğunun, kendisine bu amaçla verilen kişisel bilgilerin gizliliğini temin için gerekli özeni göstermekle yükümlü olduğunun bilincindedir.

b) Alıcı, iyzico’nin bir şikâyeti işleme aldığı durumlarda, Servis kapsamında gerçekleştirdiği işlemlere ilişkin bilgiler ile kendisine ait sair bilgilerin, şikâyetin çözümü için gerekli olduğu ölçüde Satıcı ve/veya Pazaryeri’ne iletilebileceğini kabul ve beyan eder.

c) iyzico, Satıcı iletişim bilgileri ve yetkili kişi bilgilerini ancak Satıcı’nın ticarî faaliyetlerine herhangi bir katma değer sağlaması durumunda, Pazaryeri dışında bir iş ortağı ile paylaşabilecektir. Bu gibi bir durumda iyzico, Satıcı’nın sadece iletişim bilgilerini paylaşmakta olup, iş ortağı ile Satıcı arasında kurulacak herhangi bir ticarî ilişkinin veya bu ilişkiden doğabilecek herhangi bir uyuşmazlığın tarafı olmayacaktır.

d) iyzico tarafından Satıcı’nın iletişim bilgileri sadece Satıcı ile iletişime geçme amacıyla kullanılmaktadır. Aşağıda belirtilen kişiler ve durumlar hariç olmak üzere bu bilgiler üçüncü şahıslarla paylaşılmayacaktır:

– iyzico çalışanları,

– iyzico’nin kişisel bilgilerin işlenmesi (sisteme tanımlanması ve kayıt etmek) konusunda görevlendirdiği üçüncü kişiler,

– Yasal görevlerin yerine getirilmesi için gerekli olan durumlar.

7. ŞİKÂYET PROSEDÜRÜ, HATA VE ZARAR SORUMLULUKLARI

7.1. ŞİKÂYET PROSEDÜRÜ

a) Satıcı, iyzico tarafından sağlanan hizmetlere ilişkin şikâyetleri aşağıda belirtilen şekillerde iyzico’ya haber verecektir:

– [email protected] e-posta adresine veya

– iyzico’nun Merdivenköy Mah. Bora Sokak Nidakule Göztepe İş Merkezi No:1 Kat:19 Ofis 70-73 Kadıköy/ İstanbul adresine iadeli taahhütlü posta göndermek suretiyle,

b) Satıcı tarafından ayrıca Yetkili Personel’e iletişim telefon numarasından ulaşarak da şikâyet prosedürü başlatılabilecektir. Yetkili Personel’in veya bir başka kişinin Satıcı’nın telefonla bildirdiği şikâyeti kabul etmemesi hâlinde, Satıcı yukarıda belirtilen yollardan birini kullanarak şikâyeti yazılı olarak yapmayı taahhüt eder. Satıcı şikâyeti burada belirtilen şekilde telefon yoluyla bildirmesi hâlinde, iyzico’nin kendisinden talep edeceği iletişim bilgilerini vermekle ve ayrıca belgelerin, taramaların veya hata mesajlarının içeriğinin vs. gönderilmesiyle yükümlü olacaktır.

c) iyzico, şikâyet konusu sorunun giderilmesi için elinden gelen en iyi çabayı sarf edecektir. iyzico, söz konusu sorunların giderilmesi sürecinde destek verecek çalışanların kalifiye elemanlar olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. iyzico, şikâyetlerdeki eksiklikler (bildirim eksiklikleri) ile bağlantılı olarak meydana gelen gecikmelerden sorumlu olmayacaktır.

d) Satıcı tarafından yöneltilecek şikâyetler şu ayrıntıları içereceklerdir: Şikâyet nedeni, işlemde dahil edilen tarafların listesi, varsa işlem kodu ve sorunun ayrıntılı bir listesi ve olası hata mesajlarının içeriği.

e) Satıcı, Platform ve Ödeme İşlemleri ile ilgili olarak Alıcı tarafından iletilen şikâyetleri üçüncü kişiler ile paylaşmayacak ve şikâyetin doğrulanması ile yükümlü olacaktır. Satıcı, doğrudan kendisine iletilen taleplerle ilgili olarak, sorun Servis’ten kaynaklanmadığı sürece, kendisine iletilen şikâyetleri iyzico’ya yönlendirmeyecektir.

f) Satıcı ile herhangi bir Alıcı veya Satıcı arasında meydana gelen uyuşmazlıklar ilgili Satıcı ile işlemin tarafı olan Alıcı veya Satıcı arasında çözüme ulaştırılacak olup, iyzico bu işlemlerden veya uyuşmazlıklardan sorumlu olmayacaktır. Ancak, iyzico böyle bir durumda ilgili Satıcı’ya her türlü belge, bilgi temini de dahil gerekli desteği vermeye hazır olacaktır. iyzico’nin bu madde kapsamında herhangi bir nedenle (kendi kusurundan kaynaklı haller dışında) bir bedel ödemek durumunda kalması halinde Satıcı bunu derhal tazmin edecektir.

g) Şikâyetler, iyzico tarafından kendisine ulaşma tarihinden itibaren 3 (üç) gün içerisinde yanıtlanacak olup, çözümün Sistem Ortağı ile işbirliği gerektirmesi hâlinde, Sistem Ortağı’ndan gerekli bilgilerin alınması için bu süre sınırı önceden yazılı olarak bildirimde bulunmak ve öngörülen süreyi belirtmek kaydıyla uzatılabilecektir.

7.2. HATA VE ZARARDAN DOĞAN SORUMLULUK

a) iyzico, İnternet Sitesi’nde sunulan ürünlerin veya hizmetlerin Alıcı’ya tedarik edilmesine veya iade edilmesine katılmayacaktır. Bu nedenle Platform aracılığıyla ödemesi yapılan ürünler veya hizmetlerden veya bu ödemesi yapılan ürünler veya hizmetlere ilişkin Alıcı ile Satıcı veya Alıcı ile Pazaryeri arasındaki sözleşmenin hukuka uygun bir şekilde akdedilmiş olmasından iyzico sorumlu olmayacaktır.

b) iyzico, sadece Sözleşme’den kaynaklanan yükümlülüklerini ihlâl etmesi hâlinde meydana gelen doğrudan zararlardan sorumlu olup, kendi kusurunun bulunmadığı üçüncü şahıs veya Sistem Ortakları tarafından neden olunan zararlardan sorumlu olmayacaktır.

c) iyzico, ödeme emrinin verilmesinin ardından Satıcı tarafından bilgilerin hatalı veya eksik girilmesi nedeniyle işlemlerin tamamlanmaması veya gecikmesi nedeniyle meydana gelen durumlardan dolayı, tutarların Satıcı’nın hesabına transfer edilmesinin gecikmesinden sorumlu olmayacaktır. iyzico, kendisi tarafından öngörülemeyen veya engellenemeyen durumlar neticesinde meydana gelen gecikmelerden ötürü, Ödeme İşlemi’nin gerçekleştirilememesinden veya Ödeme İşlemi’nde kendi kusuru dışında hata meydana gelmesinden veya bunların sonucunda meydana gelen zararlardan sorumlu olmayacaktır.

d) Satıcı’nın işbu Sözleşme kapsamındaki herhangi bir taahhüt veya yükümlülüğüne aykırı davranması, yasaları veya herhangi bir üçüncü kişinin haklarını ihlal etmesi nedeniyle iyzico’nun, görevlilerinin, yöneticilerinin ve çalışanlarının bir zarara uğraması yahut yasal, idari veya cezai bir yaptırıma tabi tutulması halinde ilgili tutarlar (avukatlık ücretleri de dahil) ilk talepte ödenmek üzere ferileri ile birlikte Satıcı’ya rücu edilecek, ilgili tüm üçüncü kişi talepleri ise iyzico’ya yönlendirilecektir. iyzico’nun bahsi geçen tutarları Satıcı’ya yapılacak ödemelerden mahsup hakkı saklıdır.

e) Satıcı, işbu Sözleşme’nin 4.3.1(f), 7.2(d) ve 7.3(h) maddelerine aykırı davrandığı takdirde iyzico’ya son 3 (üç) ayda yapmış olduğu satışların hacmi tutarında bir cezai şart ödemekle yükümlü olacaktır. iyzico, cezai şart tutarını Satıcı’ya yapılacak ödemelerden mahsup edebilir. Satıcı, iyzico tarafından riskli olarak nitelendirilen ve 4.3.1(f), 7.2(d) ve 7.3(h) maddelerinde tanımlanan durumlarda iyzico’nin işbu Sözleşme kapsamında Satıcı’ya ödenmesi gereken tutarları ödemeyi reddedebileceğini kabul ve beyan eder. iyzico’nun cezai şart tutarını aşan zararlarını talep hakkı saklıdır.

7.3. ŞÜPHELİ/YETKİLENDİRİLMEMİŞ/HATALI İŞLEMLERDE SORUMLULUK

a) Alıcı tarafından ödemenin iyzico’ye iletilmesi halinde iyzico işbu Sözleşme’de belirtilen koşullarda ve Pazaryeri tarafından belirtilen kurallar dahilinde ilgili onay süreçlerinin tamamlanmasını müteakip ödemeyi Satıcı’ya aktaracaktır. Alıcı tarafından ödemenin iyzico’ye aktarılmaması halinde, iyzico’nin Satıcı’ya ödeme yapma yükümlülüğü söz konusu olmayacaktır. Ödeme İşlemi’nin doğru gerçekleştirilmesinden Satıcı’ya karşı iyzico sorumludur.

b) Satıcı, iyzico’nun Alıcı tarafından iyzico’ye gönderilen tutarları Satıcı’ya aktarma yükümlülüğünün işbu 7.3. maddede belirtilen onay anı itibariyle başlayacağını kabul ve beyan eder. Alıcı tarafından gerekli onayların verilmemesi ve/veya Pazaryeri onay sürecinin herhangi bir nedenle gereği gibi tamamlanmaması halinde iyzico ilgili tutarı Alıcı’ya iade edecektir.

c) Alıcı tarafından ürün veya hizmetin tam ve gereği gibi teslim edildiğine/sunulduğuna ilişkin olarak Pazaryeri kuralları kapsamında bir onay verildiği veya Pazaryeri tarafından öngörülen prosedüre göre onay süresi tamamlandığı anda Alıcı ilgili Ödeme İşlemi’ne ilişkin ödeme emrini vermiş kabul edilir. Alıcı ürün veya hizmetin tam ve gereği gibi teslim edilmediğine ilişkin bir bildirim yaptığı takdirde Pazaryeri ve/veya Alıcı tarafından iyzico’ya yapılacak bildirim doğrultusunda ilgili tutar Alıcı’ya iade edilecek; Pazaryeri tarafından belirlenen usul ve sürelerde herhangi bir onay veya red bildirimi yapılmadığı takdirde ise Alıcı’nın mal veya hizmeti tam ve gereği gibi teslim aldığı kabul edilecek ve ilgili tutar yine Satıcı hesabına aktaracaktır. Alıcı, teslimata (geç veya eksik teslim, ayıplı ürün vb.) ilişkin herhangi bir bildirim yapmaması veya teslimatın gereği gibi gerçekleştiğine ilişkin bildirim yapmış olması halinde tutarın Satıcı’ya aktarılmış olması ile ilgili iyzico’dan herhangi bir talepte bulunamayacaktır.

d) Herhangi bir işleme ilişkin olarak iyzico’ye Hatalı/Yetkisiz İşlem bildiriminde bulunulduğu takdirde, derhal ve her halükarda Ödeme İşlemi’nin gerçekleştirilmesini takip eden 13 (onüç) ay içerisinde Alıcı tarafından düzeltme talebinde bulunulabilecektir. Bu durumda ilgili işlem bedeli Satıcı’ya aktarılmayarak iyzico tarafından doğrudan Alıcı’ya iade edilecek, bildirim anında işlem bedeli Satıcı’ya aktarılmış ise iyzico ilgili tutarları Satıcı’dan iade talep ederek (Satıcı iadeyi 1 gün içerisinde gerçekleştirecek olup iyzico’nun ilgili bedeli Satıcı’ya yapılacak ödemelerden mahsup hakkı saklıdır) Alıcı’ya aktaracaktır. Hatalı/Yetkisiz İşlem’in iyzico’nun kusurundan kaynaklandığı hallerde Ödeme İşlemi’nin gerçekleşmemiş veya hatalı gerçekleşmiş kısmı Satıcı’ya iade edilecek ve tutarın Ödeme Hesabı’ndan düşülmüş olması halinde Ödeme Hesabı eski durumuna getirilecektir.

e) iyzico, özellikle aşağıdaki durumlar olmak üzere Şüpheli İşlemler’de ve Alıcı veya Sistem Ortağı tarafından kendisine bildirilmesi hâlinde, işlem tutarlarını Sistem Ortağı veya Alıcı’nın Ödeme İşlemi’ne ilişkin onayı verme tarihine kadar saklama ve Satıcı’ya ödeme yapmama hakkına sahiptir. Şüpheli durumun belgelendirilmek kaydıyla kesinleşmesi halinde ödemeler kesin olarak işlenmeyecektir.

– Ödeme İşlemi’nin yasal hükümlere uygun olmadığına yönelik bir şüphe varsa,

– Ödeme İşlemi’nin, Ödeme İşlemi’nde kullanılan kredi kartının hamilinin bilgisi dışında yapıldığına yönelik bir şüphe varsa,

– Ödeme İşlemi’nin, Ödeme İşlemi’nde kullanılan banka hesabı sahibinin bilgisi dışında yapıldığına yönelik bir şüphe varsa,

– Ödeme İşlemi’nin gerçek bir Ödeme İşlemi olmadığına (testler hariç) yönelik bir şüphe varsa.

f) Yukarıda belirtilen şekilde Hatalı/Yetkisiz İşlemler veya Şüpheli İşlemler ile Alıcı’nın ürün iadesi gerçekleştirerek geri ödeme talep etmesi nedeniyle iyzico’nun Sistem Ortağı veya Alıcı’ya herhangi bir şekilde geri ödeme veya zarar tazmininde bulunması veya ilgili idari kurumlar nezdinde idari yaptırıma tabi olması halinde uğrayacağı tüm zarar ve ziyan Satıcı’ya rücu edilecek ve Satıcı tarafından iyzico’nun ilk talebine istinaden tüm ferileri ile birlikte ödenecektir. iyzico’nun bahsi geçen durumlarda ilgili bedelleri Satıcı’ya yapılacak ödemelerden mahsup hakkı saklıdır.

g) Satıcı işlemlerine ilişkin olarak Satıcı’ya, Sistem Ortağı tarafından gönderilen her bir Hatalı/Yetkisiz/Şüpheli İşlem başına 35 TL, yabancı para birimi ile yapılan satışlarda/ödeme işlemlerinde ise EUR satışları için 10 EUR, USD satışları için 15 USD ceza uygulanacaktır. Satıcı, söz konusu ceza tutarlarının kendisine yapılacak ödemelerden mahsup edilebileceğini kabul eder.

h) İşbu Madde 7.3 kapsamında gerçekleşen Hatalı/Yetkisiz/Şüpheli iade işlemlerinin tekrarı halinde iyzico’nun Satıcı’nın üyeliğini askıya alma yahut sonlandırma hakkı saklıdır.

i) Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Madde 45 uyarınca; kayıp veya çalıntı Ödeme Aracı’nın kullanılması ya da Alıcı’nın kişisel güvenlik bilgilerinin gereği gibi muhafaza edilmemesi nedeniyle gerçekleşen yetkisiz işlemin, Alıcı tarafından kanıtlanması halinde veya Satıcı kusurundan kaynaklanması halinde, Satıcı; Alıcı, iyzico ve Pazaryeri’nin zararını tazmin edecek ve yetkisiz bir şekilde tahsil edilen tutarları Alıcı’ya iade edilmek üzere iyzico’ya aktaracaktır. İşlem kapsamında kusur tespitinin mümkün olmaması halinde ise iyzico’nun Alıcı veya diğer bir üçüncü kişiye ödemek zorunda kalacağı bedeller Satıcı’dan tahsil edilecektir. iyzico’nun bu bedelleri Satıcı’ya yapılacak ödemelerden mahsup hakkı saklıdır.

j) Herhangi bir Ödeme Aracı’nı kullanan kişinin o Ödeme Aracı’nı kullanmaya yetkili olan veya işlemi gerçekleştirmek için bilgileri bulunan kişi olmadığı yönünde haklı bir kanaati oluşması halinde Satıcı, ilgili Alıcı’nın yetkilendirmelerini inceleyecek ve işlemin hileli olduğuna kanaat getirdiği takdirde ödemeyi kabul etmeyecektir. Satıcı, bu durumda derhal iyzico’yu bilgilendirmekle yükümlüdür.

8. SATICI’NIN iyzico LOGOSUNU KULLANIMINA İLİŞKİN KOŞULLAR

a) Satıcı yapacağı her türlü tanıtımda iyzico ismini, logosunu, iyzico’nin yazılı müsaadesi olmadan kullanmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

b) iyzico, Platform’u ve kendi web sitesinin içeriğini ve tasarımını verilen hizmeti aksatmamak şartıyla değiştirme hakkını saklı tutar. Böyle bir durumda iyzico değiştirilen materyalleri Satıcı’nın kullanımına açacaktır.

c) Satıcı, iyzico’nin web sitesinde, Satıcı’nın unvanını, e-ticaret adını ve logosunu dilediği takdirde işbu Sözleşme yürürlükte kaldığı sürece yayınlayabileceğini kabul etmektedir. Bu amaç doğrultusunda Satıcı, özellikle html formatında veya iyzico tarafından talep edilen bir başka formatta, logosu başta olmak üzere gerekli olan tüm bilgileri iyzico’ye sağlamakla yükümlüdür.

9. ÖDEMELERE İLİŞKİN ESASLAR

9.1. GENEL ESASLAR

a) iyzico, Sözleşme kapsamında Alıcı tarafından kendisine iletilen bedellerin, Madde 7.3(c) uyarınca ödeme emrinin verildiği kabul edilen tarihi takip eden iş günü içerisinde Satıcı’ya aktarılmasından sorumludur.

b) İşbu Sözleşme kapsamında iyzico tarafından sunulacak Servis kapsamında iyzico her bir işlem tutarından Satıcı’nın Pazaryeri ile akdettiği Üyelik Sözleşmesi kapsamında kesilecek hizmet bedeli komisyonunu düştükten sonra ilgili tutarı yukarıda belirtilen süre içerisinde Satıcı’ya aktaracaktır.

c) iyzico’nin Satıcı’ya ileteceği ödeme dolayısıyla ortaya çıkacak işlem ücretleri Satıcı tarafından karşılanacaktır. (Ödemeler ve ilgili kesintilerin detayları https://www.iyzico.com/fiyatlandirma sayfasında yer almaktadır.)

d) iyzico, ücretlendirme koşullarını tek taraflı olarak değiştirme yetkisini haizdir.

e) Satıcı, iyzico’nun bir banka, kredi veya finans kurumu olmadığını ve iyzico tarafından işbu Sözleşme uyarınca verilen hizmetin bir bankacılık hizmeti olmadığını, iyzico’nin elektronik para kuruluşu olarak Kanun kapsamında ödeme hizmetleri sunduğunu kabul eder.

Bu kapsamda iyzico, Ödeme İşlemi kapsamında tahsil edilen tutarlara faiz işletmeyecek yahut Ödeme Aracı ihracında bulunmayacak olup Satıcı iyzico’dan faiz veya sair adlar altında herhangi bir menfaat talebinde bulunmayacaktır.

iyzico Satıcı’ye kredi verme, taksitlendirme, tahsil edilemeyen tutarlara ilişkin ödeme veya ödeme garantisi verme yahut bu anlama gelecek faaliyetlerde bulunamaz. Satıcı, iyzico’dan bu kapsamda talepte bulunmamayı kabul ve taahhüt eder. Bununla birlikte Satıcı kendisi taksitlendirme yaptığı takdirde, taksit bedellerinin ödenmesine ilişkin ödeme hizmeti sunulabilecektir.

9.2. ÖDEME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR

a) Sistem Ortağı tarafından Satıcı’ya ödeme yapılmaması halinden iyzico sorumlu değildir.

b) Ödeme İşlemi’nin tamamlanmasını müteakip iyzico aşağıdaki bilgileri gecikmeksizin Satıcı’ya iletmekle yükümlü olacaktır:

· Ödeme İşlemi’nin Satıcı’nın ödeme hesabının alacaklandırıldığı para birimi cinsinden tutarı,

  • Ödenmesi gereken toplam ücret ve ücretlerin dökümü,
  • Ödeme işlemine uygulanan döviz kuru veya referans döviz kuru,
  • Ödeme tutarının Satıcı kullanımına sunulduğu tarihe ilişkin bilgi.

c) Ödemenin gerçekleştirilmesi için, ilgili Sistem Ortağı’nın ödemeye ilişkin provizyon vermesi gerekmektedir. Satıcı, iyzico’ya Platform kullanılarak yapılan her bir İşlem için provizyon alınmış olunması ve İşlem “tamamlandı” durumuna geçmiş olunması kaydı ile Komisyon Ücreti ödeyecektir. Alıcı’nın Platform aracılığıyla işleme konu tutarı transfer etmesi ve Sistem Ortağı tarafından olumlu provizyon alınması dahil olmak üzere Sistem Ortakları tarafından talep edilen tüm işlemlerin uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi hâlinde, İşlem “tamamlandı” durumu atanacaktır. Satıcı, durumları “tamamlandı” olarak değiştirilen tüm ödemelerin bilgisine erişim hakkına sahip olacaktır ve aşağıda belirtilen süreler içerisinde durum hakkında bilgilendirilecektir:

· Banka ve kredi kartları ile yapılan online ödemeler; Satıcı’nın Sözleşme’de belirtilen hesabına Sistem Ortağı tarafından yatırılacaktır. Satıcı iyzico’ya yazılı olarak bildirdiği hesabın kendisine ait olduğunu belgelemekle yükümlüdür. Hesap numarası değişiklikleri ancak Satıcı’nın açıkça temsile yetkili kişisinin yazılı talimatı ile gerçekleştirilebilir.

· iyzico’ya işlemle ilgili olarak olumsuz bir provizyon verilmesi hâlinde, Satıcı konu hakkında bilgilendirilecek ve İşlem’e, varsa Sistem Ortağı tarafından İşlem’in neden tamamlanmadığını gösteren nedenle birlikte uygun durum atanacaktır.

d) İnternet Sitesi üzerinden sunulan ürün ve hizmetlere ilişkin ücretlendirme ilgili Satıcılar tarafından yapılmakta olup Satıcı iyzico’nun bu kapsamda herhangi bir kontrol veya sorumluluğu olmadığını kabul eder.

10. SÖZLEŞMENİN SÜRESİ VE FESİH

a) İşbu Sözleşme Madde 4.1(b)’de belirtilen tarihte yürürlüğe girecek olup taraflarca feshedilmedikçe yürürlükte kalacaktır.

b) Taraflar, işbu Sözleşme’den doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde, diğer Taraf, söz konusu aykırılığın giderilmesi için karşı Taraf’a göndereceği bir ihtar ile aykırılığın giderilmesi için 14 (ondört) gün süre verecek olup, aykırılığın bu süre içerisinde giderilmemesi halinde Sözleşme başka bir ihtara gerek olmaksızın feshedilmiş sayılacaktır.

c) Satıcı, işbu Sözleşme’yi, herhangi bir sebep bildirmeksizin, her zaman 1 (bir) ay öncesinden yazılı fesih ihbarında bulunmak kaydıyla feshedebilecektir. iyzico ise, Sözleşme’yi 2 (iki) ay öncesinden yazılı bildirimle herhangi bir sebep göstermeksizin ve tazminat ödemeksizin feshi hakkına sahip olacaktır. Sözleşme’nin fesih tarihinden önce muaccel olan işbu Sözleşme’ye konu yükümlülüklerin yerine getirilmesine halel getirmeyecek olup, Taraflar’ın fesih tarihine kadar muaccel olan alacak hakları saklıdır.

d) iyzico’nun işbu Sözleşme kapsamındaki Servis’i sunmasına imkan tanıyan izin ve lisansların herhangi bir şekilde ortadan kalkması ve/veya Pazaryeri ile iyzico arasındaki İnternet Sitesi üzerinden yapılan satışlara ilişkin bedellerin tahsiline ilişkin anlaşmanın sona ermesi halinde işbu Sözleşme kendiliğinden sona erecektir. Satıcı, bu sona erme nedeniyle iyzico’dan tahakkuk etmiş alacakları dışında herhangi bir talep hakkı olmayacağını kabul eder.

e) İşbu Sözleşme süresince herhangi bir zamanda Satıcı’nın acze düşmesi, iflas, iflasın ertelenmesi, kayyum tayini ve konkordato ile ilgili prosedürlere konu olması ya da faaliyetlerini fiili olarak durdurması ya da faaliyet konusunu (Satıcı’nın sağlamakta olduğu ürün ve hizmetler dahil) esaslı bir şekilde değiştirmesi, mal varlığının tümünü ya da önemli bir bölümünü elden çıkarması halinde, iyzico işbu Sözleşme kapsamındaki hizmetlerini derhal durdurarak Sözleşme’yi herhangi bir tazminat ödemeksizin feshedebilecektir.

f) iyzico hileli veya yetkisiz kullanım şüphesinin söz konusu olduğu hallerde Servis’i askıya alabilecek, Ödeme Aracı’nı kullanıma kapatabilecektir. Bu durumda iyzico, ilgili mevzuatta bilgi verilmesini engelleyici düzenlemeler bulunmaması veya güvenliği tehdit edici objektif nedenler olmaması kaydı ile Alıcı’yı konu ile ilgili bilgilendirecek ve askıya alınma sebebi ortadan kalktığında Servis ve Ödeme Aracı’nı yeniden Alıcı’nın kullanımına sunacaktır. iyzico ayrıca Alıcı’nın işbu Sözleşme’ye aykırılığı durumunda da aykırılık giderilene kadar Servis’i askıya alabilecektir.

11. ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

a) iyzico tarafından hizmetlerin sağlanmasına yönelik olarak www.iyzico.com internet sitesinde ilân edilecek şartlarve koşullar, işbu Sözleşme’nin eki ve ayrılmaz bir parçasını teşkil etmektedir. İşbu Sözleşme iyzico’nun www.iyzico.com internet sitesinde her zaman Satıcı tarafından erişilebilir olacaktır

b) İşbu Sözleşme’den kaynaklanan her türlü resim, harç ve vergi Taraflarca eşit olarak ödenecektir.

c) Taraflar işbu Sözleşme’den kaynaklanan doğmuş veya doğacak olan alacakları diğer Taraf’ın yazılı izni olmaksızın hiçbir surette üçüncü kişilere devirveya temlik edemez.

d) iyzico, Sözleşme’deki her türlü değişikliği, internet sitesinde ilân edebilir ve/veya yeni sürümlerini yayınlayabilir. Değişikliklere ilişkin olarakiyzico, değişikliğin kapsamı, yürürlük tarihi ve Satıcı’nın fesih hakkına ilişkin bilgileri içeren bildirimi yürürlüğe girme tarihinden 30 (otuz) gün önceSatıcı’ya iletir. Bu durumda Satıcı’nın Sözleşme’yi herhangi bir ücret ödemeksizin feshetme hakkı saklı olup belirtilen 30 (otuz) günlük süre içinde itiraz
edilmemesi halinde değişiklik kabul edilmiş sayılacaktır.

e) Taraflar’ın, kendi iradeleri dışında gerçekleşen, müdahale imkanları bulunmayan ve makul bir şekilde önceden öngörülmesi mümkün olmayan nedenlerleyükümlülüklerini yerine getiremedikleri savaş, sıkıyönetim, seferberlik, terörist eylemler, doğal afetler, yangın, grev ve lokavt da dahil istisnai olaylar mücbir sebep olarak kabul edilir. Mücbir sebebin ortaya çıkması halinde, Sözleşme’ye ilişkin edimler mücbir sebep hali sona erinceye kadar askıya alınır. Askıya alınma süresi 1 (bir) ayı geçtiği takdirde, Taraflar’ın işbu Sözleşme’yi fesih hakkı doğar.

f) Satıcı, kanunlara ve VISA, MasterCard ve diğer ödeme kartı kuruluş ve otoritelerinin (B.D.D.K., T.C.M.B. vb) kuralları ile iyzico tarafından hazırlanan kurallara ve prosedürlere uyacaktır.

g) Satıcı, satışa arz ettiği ürünü/ürünleri gerek Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve bu Kanun uyarınca düzenlenen Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik hükümlerine gerekse 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun veya diğer ilgili mevzuat hükümlerini dikkate alarak uygun ve doğru kategoride listelemekle ve ürünle ilgisi olmayan kelimeleri kullanmamakla yükümlüdür. Satıcı’nın, gerek iyzico ile imzaladığı sözleşmeye gerek Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve bu Kanun uyarınca düzenlenen Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik hükümlerine gerekse 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine veya diğer ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olarak listelemesi ve ilgili ürünlerin B.D.D.K.’nın ilgili mevzuatı dışında taksitlendirilmiş olması nedeniyle iyzico’nun maruz kalabileceği idari yaptırımlar ve cezalar dahil her türlü zarar ve ziyandan Satıcı
bizzat sorumludur.

h) iyzico tarafından Satıcı’nın ürünü/ürünleri yanlış kategorilendirdiğinin veya ürün/ürünlerle ilgili olarak yanıltıcı bilgi ve/veya kelimeler verdiğinin tespit edilmesi halinde, iyzico işbu Sözleşme’yi tek taraflı olarak feshetme hakkına sahiptir. iyzico’nun Sözleşme’yi tek taraflı feshetmesi nedeniyle Satıcı’nın iyzico’ dan zarar ve ziyan talep etmesi söz konusu değildir.

i) İşbu Sözleşme kapsamında döviz kuru olarak belirlenen tutarlar fatura veya cezai şart tahakkuk tarihindeki T.C.M.B. döviz satış kuru üzerinden ödenecektir.

j) İşbu Sözleşme’nin herhangi bir hükmünü herhangi bir nedenle geçersiz olması hâlinde, diğer hükümlerin veya Sözleşme’nin uygulanabilirliği ve/veya geçerliliği bu geçersizlikten etkilenmeyecektir.

k) Taraflar, Platform veya Yönetim Arayüzü üzerinden erişilebilir kayıtların Taraflar arasında delil sözleşmesi mahiyetinde kabul edileceği hususunda mutabıktır.

l) Taraflar işbu Sözleşme’den doğacak uyuşmazlıkların çözümünde İstanbul Çağlayan Mahkemelerinin ve İcra Dairelerinin yetkisini kabul etmişlerdir.

m) Taraflar, işbu Sözleşme’de belirtilen adreslerinde meydana gelen değişiklikleri karşı tarafa yazılı olarak bildirmedikleri takdirde, işbu sözleşmede belirtilen adreslere yapılacak tebligat ve bildirimler geçerli tebliğ hükmünde olacaktır. iyzico, işbu Sözleşme kapsamında Satıcı’ya yönelik yapacağı bildirimleri Sözleşme’de belirtilen zamanlarda Satıcı’nın belirtilen adresine iletilecek e-posta aracılığıyla yapacaktır. Ancak Türk Ticaret Kanunu’nun 18/3 maddesi uyarınca, karşı tarafı temerrüde düşürmeye veya Sözleşme’yi feshetmeye ilişkin bildirimler, noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılacaktır.

Bu Fırsat Kaçmaz, fırsat sağlayan firmaları bir arada toplayan ve fırsat vermek isteyen işletmere hizmet veren bir fırsat pazaryeri platformudur.
Tüm fırsatlara daha kolay ulaşmak ve fırsat yayınlamak için doğru yerdesiniz. Tüm detaylar için [email protected]'a email göndermeniz yeterli

Bufirsatkacmaz.com alıcı ile fırsat sahibi işletme arasında bir Dijital Pazaryeri sitesidir. Bu nedenle Bufirsatkacmaz.com ürün veya hizmet alıp satmadığı içi alıcılara faturası düzenlemez. Sitenin gelir kaynağı satış komisyonudur ve komisyon tutarları satıcıya fatura edilerek tahsil edilmektedir.

Sistemi daha iyi anlamak için iş modelimizi inceleyebilirsiniz..

Hayır, Bufirsatkacmaz.com üzerinde alışveriş yapmak için üyelik şartı yoktur. Ancak üye olarak alışveriş yaparsanız dükkanlar ile iletişime geçebilir ve siparişinizin takibini anlık olarak yapabilirsiniz.

Eğer alım yaptıktan ve sipariş onay e-postası size ulaştıktan sonra teslimat veya fatura bilgilerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Bunun için ürününü satın aldığınız tasarımcının dükkan sayfasında bulunan “Dükkana Soru Sor” bölümünü kullanarak sipariş detaylarınızı belirterek değişiklik talebinde bulunabilirsiniz.

Sipariş takibi yapabilmek için alışveriş öncesi üye olmanız gerekmektedir. Alışverişiniz sonrası üyelik panelinizden “Siparişlerim” bölümünü kullanarak siparişlerinizi detaylı bir şekilde takip edebilirsiniz.

Dükkan sahibi tasarımcılar sadece tasarım ürünlerinin satışını yapabilirler. Her hizmeti kabul edemiyoruz bu konuda seçici davranabiliyoruz. Firmamıza uygun olmayan veya daha önce hizmetle ilgili sorun yaşanıyorsa Bufirsatkacmaz.com editörleri tarafından satıştan kaldırılmaktadır.

Sitemizde ödemesini gerçekleştirmiş olduğunuz siparişin kargolama işlemi, ilgili Dükkan tarafından yapılmaktadır. Ürün ile ilgili teslimat koşulları ve süresi hakkında bilgiyi ürün detay sayfasından edinebilirsiniz.

İşletme siparişinizi kargoya teslim ettikleri zaman dükkan panellerinden sipariş statüsünü “Kargoya Verildi” olarak değiştirip kargolama ile ilgili detayları tarafınıza iletebileceklerdir. Dükkan bilgilendirmelerini Üyelik panelinizdeki “Siparişlerim” bölümünden takip edebilirsiniz.

Kargo takibi için ilgili kargo firmasının web sayfasından takip numarası ile izleme yapabilirsiniz.

Siparişiniz işletme tarafından kargoya teslim edilmeden koşulsuz olarak siparişinizi iptal edebilirsiniz. Bunun için bizimle veya tasarımcı ile iletişime geçebilirsiniz. Yasal hakkınız olan ürün teslim edildikten 14 iş günü içerisinde ürün iadesi gerçekleştirebilirsiniz.

* Kargo yapılmayan ürünlerin kuponları size özel üretildiği ve sizin dışınızda farklı birine satılamayacağı için iadesi yada iptali gerçekleştirilemez.

Siparişinizi teslim aldıktan sonra Tüketici Kanunları Kapsamında 14 işgünü içinde ürünü iade etme hakkınız bulunmaktadır. İade talepleriniz için sipariş numaranız ile beraber [email protected] adresine mail gönderebilirsiniz.

İşleme aldığımız iptal talebiniz sonrası ödemeniz anlaşmalı ödeme kuruluşumuz tarafından 2-7 iş günü içerisinde kredi kartınıza iade edilecektir.